Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Středa 8. května 2024  |  Svátek má Statní svátek
Bez reklam

Firmy reagovaly na Babišovu výzvu, trasovat bude dalších 300 lidí

Po sobotní výzvě premiéra Andreje Babiše (ANO) nabídly firmy více než 300 dalších zaměstnanců call center na pomoc hygienikům s trasováním kontaktů nakažených koronavirem. Vládní zmocněnec Vladimír Dzurilla dnes řekl, že počty zvýšily firmy, které jsou do trasování už zapojeny, a přihlásily se i nové. Vedle bank a státní energetické firmy ČEZ jsou to i všichni operátoři a také České dráhy.

Zaměstnanci firem, které se k trasování přihlásily dřív, se do telefonování zapojí rychleji. U nových společností k tomu bude třeba uzavřít smlouvy a zajistit přístupy do systému. "Celý ten proces trvá dva tři dny," řekl Dzurilla. Dodal, že až v úterý tak bude moci počty upřesnit.

ČEZ na twitteru informoval, že se během dneška proškolilo 42 pracovníků firmy, od pondělí se přidají k 17, kteří už s trasováním hygienikům pomáhají.

Do trasování se připojí například kolem 50 zaměstnanců Českých drah Podle mluvčí Gabriely Novotné půjde hlavně o pracovníky call centra, kteří budou budou pomáhat s obvoláváním kontaktů. "V tuto chvíli probíhá jednání a komunikace se zástupci Chytré karantény. Naši zaměstnanci jsou připraveni se ihned zapojit," podotkla.

V končícím týdnu se v call centrech na trasování kontaktů nakažených koronavirem podílelo přes tisíc lidí. Ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) ve čtvrtek uvedl, že počty hygieniků nelze posílit, "protože ti lidé prostě nejsou". Přímo s nakaženým o jeho zdravotním stavu může hovořit jenom hygienik, kterých je zhruba osm set.

Další hovory, jako je telefonování rizikovým kontaktům, se kterými se nakažený potkal, nebo praktickým lékařům, mohou zajišťovat i externí call centra. Zapojili se už také zaměstnanci úřadu vlády, celníci nebo se jednalo o policistech. Stát podle Babiše nyní nutně potřebuje až 500 lidí, kteří mají zkušenosti s prací v call centrech, aby pomáhali s dohledáváním kontaktů nakažených.

V sobotu přibylo 4635 potvrzených případů nemoci covid-19. Je to sice o skoro čtyři tisíce nakažených méně než v rekordní pátek, jde ale nejvyšší nárůst o víkendovém dni, kdy se většinou méně testuje, a celkově pátý nejvyšší počet za jediný den od začátku epidemie. V nemocnicích bylo 2085 pacientů s covidem, z toho 408 ve vážném stavu. V sobotu zemřelo v souvislosti s koronavirem dalších 22 lidí, celkový počet úmrtí se tak zvýšil na 948. V sobotu tým Chytré karantény vyzýval lidi k tomu, aby i přes nepřízeň počasí chodili na testy, nepřišli podle něj ani všichni objednaní.

Autoři | Foto vlada.cz

Štítky ČR, koronavirus, Babiš, hygiena, Andrej Babiš, COVID-19, Vladimír Dzurilla, České dráhy, ANO 2011, ČEZ, Roman Prymula, Twitter, Chytrá karanténa, Úřad vlády České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Firmy reagovaly na Babišovu výzvu, trasovat bude dalších 300 lidí  |  Koronavirus  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.