Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Vláda by měla co nejdříve povolit sauny. Posilují imunitu a teplota omezuje šíření viru, obhajují saunéři

Spuštění saun je bezpečné a navíc žádoucí pro posílení obranyschopnosti, apelují saunéři na vládu otevřeným dopisem, ve kterém vyzývají k co nejrychlejšímu otevření saunovacích zařízení. Nelíbí se jim také, že právě sauny vypadly z harmonogramu rozvolňování opatření. Jako reálné by se tak podle současné situace jevilo otevření až během června.

Sauny v kontrolovaném módu by podle saunérů fungovaly při teplotách od 70 do 100 °C a ve svých prostorách by měly regulovanou vlhkost na 30 procent - tedy výrazně méně, než je v běžném prostředí, což jsou důležité podmínky pro rychlý zánik viru. 

„Vláda by tedy měla při uvolňování restrikcí vedle sportovních aktivit umožnit také otevření saunových provozů a podpořit zdraví prospěšné saunování – jsem totiž přesvědčen, že má v současné chvíli nezastupitelnou roli při posilováním imunity,“ říká iniciátor dopisu a předseda České asociace saunérů Pavel Hofrichter.

Otevřeným dopisem asociace navrhuje připojit sauny ke květnové vlně spolu s fitness centry, která často saunový provoz také obsahují. Pro otevření saun hovoří podle Hofrichtera také skutečnost, že podle studie WHO v suchém prostředí a teplotě vyšší než 56 stupňů Celsia dochází u koronaviru k prudké redukci.

Asociace saunérů navrhuje otevření saunovacích zařízení v kontrolovaném režimu, kdy počítají s potřebnými rozestupy, dostatkem prostoru v saunách i intenzivní dezinfekcí prostor.

„Osobně navrhuji samozřejmě co nejrychlejší spuštění v bezpečném kontrolovaném módu. Na saunování v kontextu současné situace nahlížím jako na službu podporující zdraví, a právě to bude kontrolovaný mód respektovat,“ zmiňuje Hofrichter.

Pod výzvou jsou připojeny větší i menší saunovací centra, která slova předsedy asociace víceméně potvrzují.

„Jsme připraveni i za cenu vlastních investic požadovaná opatření zavést. Počítám tedy nejen s výrazným omezením kapacity poboček, a to zhruba na polovinu, přenastavením saun do intenzivního módu, umělým snižováním vlhkosti, ale také se zrušením provozu ochlazovacích bazénků nebo zrušením ceremoniálů,“ říká Jaroslav Zonyga, který stojí za saunovými světy Saunia. Ten zároveň počítá s pořízením například saunovacích roušek.

„Potřebujeme však jasnou definici, co je kritériem pro otevření,” apeluje na vládu generální ředitelka Aquapalace Praha Vladana Horáková. „Není problém provoz upravit či omezit počtem návštěvníků, ale chybí nám zásadní informace. Navíc z harmonogramu uvolnění činností sauny a bazény zcela vypadly, přestože byly uzavřeny spolu s fitness centry, která se nyní otevírají 11. května,” uzavírá.

Společně s posilovnami a fitness centry se však v květnu neotevřou jejich zázemí. Lidé tak nebudou moci využívat sprchy a šatny, což by v případě připojení saun k vlně mohl být zásadní problém.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky sauna, koronavirus, aquapalace, fitness, Aquapalace Praha, Saunia, s.r.o.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vláda by měla co nejdříve povolit sauny. Posilují imunitu a teplota omezuje šíření viru, obhajují saunéři  |  Koronavirus  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.