Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Malé svatby jsou ode dneška povoleny. Polibek bude bez roušky, ruce se po gratulaci dezinfikují

Ministerstvo vnitra od dnešního dne povolilo menší svatby, na kterých může být jen deset lidí včetně oddávajícího, matrikáře, snoubenců a svědků. Snoubenci nemusejí mít roušky. Přítomní mají dodržovat odstup nejméně dva metry, výjimku mají snoubenci a členové jedné domácnosti. Dezinfikovat se musejí ruce podané ke gratulaci a také všechny pomůcky použité při obřadu.

Maximálně deset osob

Od dnešního dne jsou povoleny menší svatby, kterých se může účastnit maximálně deset osob. Účastníky svateb mohou být vedle snoubenců a svědků, oddávajícího a matrikáře už jen čtyři další lidé. Vyplývá to z pokynu pro konání svateb, který zveřejnilo ministerstvo vnitra. Konání svateb bylo zakázáno od 16. března.

Polibek bez roušky

Svateb se nemohou účastnit asistentky pro organizaci obřadu ani hudebníci zajišťovaní obcí. Přítomní svědci nebo tlumočník si mají kvůli identifikaci pro matrikáře v patřičné vzdálenosti na chvíli odkrýt obličej. Snoubenci nebudou muset mít roušky, první manželský polibek tedy proběhne klasickým způsobem. To stejné platí pro vstup do registrovaného partnerství.

Pro každého jedno pero

„Psací potřeby i stůl, na němž docházelo k podpisu potřebných dokumentů, případně další potřeby užité při obřadu, je nutno po každém obřadu vydezinfikovat. Doporučujeme, aby přinejmenším matrikářka měla při obřadu a všech úkonech s ním spojených gumové rukavice,“ uvedlo ministerstvo vnitra. Písemná dokumentace se podle pokynu dezinfikovat nebude, naopak ruce podané ke gratulaci ano. Každý, kdo bude něco podepisovat, by měl dostat vlastní pero.

Větší svatby možná 8. června

Obřady by se za pěkného počasí měly podle doporučení ministerstva vnitra konat venku, pokud je možné zajistit, aby se tam neshromažďovali jiní lidé než svatebčané. „Vnitřní prostory, kde se svatby konají, je vhodné co nejvíce větrat. Povrchy, jichž se osoby zúčastněné při obřadu dotýkaly po každém obřadu vydezinfikovat,“ píše se v pokynu. Od 8. června 2020 by se mohly začít konat za zvláštních podmínek i větší svatby.

Ohodnoť článek

Foto pixabay.com

Štítky svatby, roušky, koronavirus, omezení, svatba, rouška, ministerstvo vnitra

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Malé svatby jsou ode dneška povoleny. Polibek bude bez roušky, ruce se po gratulaci dezinfikují  |  Koronavirus  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.