Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Odbory žádají politiky, aby neobviňovali z šíření nákazy personál

Zdravotnické odbory žádají politiky či experty, kteří vystupují v médiích, aby vážili slova o zdravotnících a pracovnících sociálních služeb kvůli šíření koronaviru. Podle odborového svazu je nepřijatelné, aby personál někdo vinil z roznášení nákazy mezi pacienty, klienty či kolegy, když pracuje v tak obtížných podmínkách pod tlakem a často bez ochranných pomůcek. Odbory to uvedly v tiskové zprávě, kterou zaslaly.

Nákaza se objevila podle dostupných informací nejméně v šesti domovech pro seniory či v jedné ze čtyř stanic oddělení geriatrie a následné péče v pražské Thomayerově nemocnici. Testy potvrdily koronavirus u některých lékařů, sester či pracovníků v sociálních službách po celé republice.

Podle odborů se zdravotníci i zaměstnanci zařízení sociálních služeb o pacienty a klienty starají v obtížných podmínkách, a to dlouhodobě. Personálu je málo, chybí v nemocnicích i domovech. Nynější epidemie situaci ještě umocnila a lidé musí často pracovat bez ochranných prostředků, uvedl odborový svaz zdravotnictví a sociální péče. K tomu se podle něj ještě přidávají obavy o blízké i z případného šíření nákazy.

"Je zcela nepřijatelné, aby se k těmto obrovským obavám přidával ještě strach z toho, že v případě vypuknutí nákazy bude zaměstnanec označován v médiích jako ten, kdo nákazu ´do zařízení zavlekl´ či dokonce ´chodil do práce s příznaky nemoci a nakazil kolegy a pacienty´. Tyto příklady se již staly a jsou vůči přetíženým a obětavým zaměstnancům mimořádně kruté," uvedly odbory.

Poukazují na mimořádné opatření ministerstva zdravotnictví, podle kterého musí od 21. března zdravotník svému zaměstnavateli nahlásit, že přišel bez ochranných pomůcek do kontaktu s nakaženým. Vedení rozhodne, jestli je zdravotníkova práce pro zajištění péče nezbytná. Pokud není, může do karantény. Jinak chodí do práce, má mít respirátor a další pomůcky, měřit si před směnou teplotu a za pět dnů jít na test.

"Takovýto postup považuje odborový svaz za mimořádně nebezpečný, protože ohrožuje zaměstnance, jejich pacienty a klienty, členy rodiny a další osoby," uvedli odboráři. Požadují, aby zdravotník po kontaktu s nakaženým musel zůstat v karanténě aspoň pět dní do testu a jeho výsledku.

V otevřeném dopise ministrovi zdravotnictví Adamu Vojtěchovi (ANO) a ministryni práce Janě Maláčové (ČSSD) vyjádření vůči zdravotníkům v souvislosti s nákazou kritizovala o víkendu i viceprezidentka Asociace poskytovatelů sociálních služeb Daniela Lusková. "Prohlásíte, že mezi klienty služeb to (koronavirus) zavlekl personál, a to se zcela negativní konotací. No dovolte!!! Jistěže nákazu donese personál, ovšem ten to nedělá schválně, musí chodit do práce a starat se o rodiny," napsala Lusková Vojtěchovi a Maláčové.

Asociace a odbory opakovaně žádaly o ochranné pomůcky a o rozšíření testování. K plošnému provádění testů u klientů i personálu sociálních služeb vládu vyzývají i organizace na pomoc seniorům a experti a expertky z několika akademických pracovišť.

Autoři | Foto Vít Hassan

Štítky ČR, koronavirus, sociální, zdraví, odbory, infekční onemocnění, sociální služby, zdravotnický pracovník, Adam Vojtěch, Jana Maláčová, Thomayerova nemocnice, Daniela Lusková, ČSSD, ANO 2011, Ministerstvo zdravotnictví České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Odbory žádají politiky, aby neobviňovali z šíření nákazy personál  |  Koronavirus  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.