Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Piráti podali trestní oznámení kvůli webovým prodejcům roušek

Pirátská strana podala trestní oznámení v souvislosti s internetovým obchodem, který nabízí roušky, antibakteriální gely a další zdravotnické ochranné pomůcky. Strana dnes v tiskové zprávě informovala, že podle průzkumu jejího analytického týmu obchod zveřejnil doporučení a recenze fiktivních osob. Současně inzeruje rozvoz ze skladu do 24 hodin, po zaplacení předem však informuje, že zboží bude doručeno až do 40 dnů. Piráti v tom spatřují trestný čin podvodu. Občany vyzvali, aby je upozornili, pokud budou mít podezření na podobné podvody.

Piráti upozornili na to, že server svetomat.cz inzeruje odeslání žádaného zboží ze skladu do 24 hodin. Analytikovi strany však provozovatel webu sdělil, že zboží "nikdo nemá skladem". Web pro objednání vyžaduje platbu předem, zákazníci se následně dozví, že zboží bude doručeno až za 40 dnů. Piráti však dohledali zákaznici, která materiál nedostala ani po dvou měsících, peníze dostala zpět až díky hrozbě trestním oznámením.

Právnička a kandidátka do Senátu v Kladně Adéla Šípová upozornila i na to, že provozovatel obchodu využil k fiktivním recenzím fotografie lidí bez jejich svolení. "Zneužil dokonce i fotografie Dagmar Havlové pořízené pro zcela jiné účely s fiktivním jménem a tvrzením, že na stránkách nakupuje a vřele ho doporučuje," uvedla. V počínání provozovatelů webu spatřují Piráti trestný čin podvodu, ale i porušení osobnostních práv chráněných občanským zákoníkem.

Piráti vybídli občany, aby jim na e-mailovou adresu janusz.konieczny@pirati.cz zaslali možná podezření na obdobné podvodné jednání, případně se obraceli přímo na policii. "Někteří lidé současnou epidemii vnímají jako příležitost k obohacení. Pokud zaznamenám obdobné případy, tak nebudu váhat se obrátit na policii. Podotýkám, že ve stavu nouze je trestní sazba za spáchání trestného činu podvodu vyšší," uvedla první místopředsedkyně Pirátů Olga Richterová.

V Česku je několik týdnů nedostatek zdravotních ochranných pomůcek. Stát za jejich nákup v zahraničí vynaložil dosud tři miliardy korun. Už předtím, než se na začátku března v ČR objevily první potvrzené případy nákazou nemocí COVID-19, hlásili prodejci, že respirátory či roušky jsou na českém trhu nedostatkovým zbožím i u dodavatelů.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, koronavirus, Piráti, kriminalita, internet, trh, trestní oznámení, podvod, Česká pirátská strana, trestný čin, Česko, Adéla Šípová, Senát Parlamentu ČR, Olga Richterová, Kladno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Petr Matoušek

Že by Piráti poprvé bonzovali správně? Dávám malé, lehce smazatelné plus.

Středa, 25. března 2020, 20:54Odpovědět

Piráti podali trestní oznámení kvůli webovým prodejcům roušek  |  Koronavirus  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.