Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Počet potvrzených případů koronaviru je 995, mezi nakaženými jsou i sestřičky

Počet potvrzených případů nákazy koronavirem v Česku stoupl na 995, během dnešního dne přibylo zatím 106 nových případů. Z nemoci se doposud vyléčilo šest pacientů, dva z nich dnes. Nejvíce nakažených je nadále v Praze a Středočeském kraji. Vyplývá to z informací zveřejněných na webu ministerstva zdravotnictví. Údaj o počtu nakažených je platný k dnešním 17:55.

Dosud největší denní nárůst zaznamenalo Česko ve čtvrtek, kdy přibylo 205 případů nákazy. V pátek počet nakažených stoupl o 124. Testů bylo zatím provedeno 13 704.

V zahraničí se podle hlášení hygieniků nakazilo 36 procent nemocných, zbytek v Česku. Nejvíce nakažených v zahraničí se vrátilo z Itálie. Z Rakouska jich přijelo 64. Mezi nakaženými je více mužů než žen. Nejvíc lidí s nákazou je ve věku mezi 35 a 44 lety.

Nově vyléčené dnes nahlásila pražská Nemocnice Na Bulovce a Masarykova nemocnice v Ústí nad Labem. Naopak špatné zprávy hlásí Thomayerova nemocnici, kde se nakazilo pět sester koronavirem. Podle České televize se minimálně dvě z nich nakazily od pacienta.

První tři případy oznámilo Česko 1. března, od té doby stát postupně zavedl mimořádná opatření proti šíření nákazy. V zemi platí nouzový stav, výrazné omezení pohybu, jsou zavřené školy, restaurace a většina obchodů, až na výjimky nikdo nesmí za hranice ani cizinci do Česka. Lidé mohou vycházet jen se zahalenými ústy a nosem.

Ženě šířící po webu zprávu o karanténě hrozí osm let

Ženě, která šířila na internetu informaci o plošném zákazu pohybu, hrozí podle premiéra Andreje Babiše (ANO) až osm let vězení. Dopustila se podle něj trestného činu šíření poplašné zprávy. Policie je na dobré cestě ji vypátrat, řekl premiér v rozhovoru s Českou televizí. Policisté se zatím k případu nechtějí vyjadřovat. Mluvčí policejního prezidia Ondřej Moravčík řekl, že je vyšetřování v počátcích.

Babiš na facebooku v noci napsal, že na internetu se šíří audiozpráva, ve které mladá žena říká, že má informace "od holčiny, která má mamku na ministerstvu," že se chystá celková karanténa. Uváděla podle něj též, že vyhlašovat se bude z neděle na pondělí a v ulicích bude armáda. "Je to nesmysl. Nic takového nikdy nebylo na stole. Dneska jsme už popřeli karanténu Prahy, a teď popíráme i tuto šílenou fake news," uvedl.

Už v pátek policie uvedla na twitteru, že obsah nahrávky nese známky šíření poplašné zprávy. Upozornila také, že tento trestný čin je v době nouzového stavu země postižitelný vyšší trestní sazbou až osm let vězení. Policie se podle Moravčíka případem zabývá. "Vyšetřování je na počátku," uvedl s tím, že proto nebude k případu poskytovat žádné další informace

Zásobování podle hejtmanů selhává

Ministerstvo zdravotnictví podle hejtmana Vysočiny pověřeného vedením Asociace krajů Jiřího Běhounka (ČSSD) a pardubického hejtmana Martina Netolického (ČSSD) selhává v zásobování svých organizací ochrannými prostředky. Netolický premiéra Andreje Babiše (ANO) vyzval k odvolání ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO). Podle premiéra na to ale není vhodná chvíle. Z páteční dodávky respirátorů, totiž ministerstvo odebralo 200 tisíc respirátorů, ačkoli zásilka byla určena pouze pro silové složky státu a kraje, uvedl v České televizi. Do regionů tak šlo méně ochranných pomůcek. V páteční zásilce z Číny bylo 1,1 milionu respirátorů. Běhounek dnes v tiskové zprávě uvedl, že hejtmani si v noci podíly pro své kraje rozebrali a připravují jejich rozdělování. Vláda od pondělí systém distribuce změní.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Vít Hassan

Štítky ČR, zdraví, koronavirus, COVID-19, Česko, infekční onemocnění, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Praha, Středočeský kraj, Andrej Babiš, Česká televize, ANO 2011, policie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Počet potvrzených případů koronaviru je 995, mezi nakaženými jsou i sestřičky  |  Koronavirus  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.