Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Přejmenování ulice nezachrání lidský život, jde o symboliku, říká autorka petice

Nápad na přejmenování Moskevské ulice na Kyjevskou vzbudil velkou diskusi. V ní převládá názor, že jde jen o zbytečné gesto. Co návrhem na přejmenování myslela sama autorka petice, kterou dosud podepsalo 84 lidí?

„Vím, že přejmenování ulice z Moskevské na Kyjevskou nezachrání žádný lidský život. Jde o symboliku – ulice je v centru města, je frekventovaná. Změna názvu by nám alespoň pár měsíců připomínala, co se stalo, co se děje na Ukrajině,“ vysvětluje autorka petice Iva Šilhavá.

Podle ní si totiž brzy na Ukrajince nikdo nevzpomene. „Všichni si pamatujeme na první vlnu Covidu, kdy jsme se obdivovali zdravotníkům. Cítíme ten obdiv i teď? Neřekla bych,“ dodala.

Přejmenování Moskevské na Kyjevskou? Vznikla petice, město o tom neuvažuje

Válka na Ukrajině přináší mnoho situací, o kterých ještě nedávno nikdo ani neuvažoval. Jednou z nich je možné přejmenování Moskevské ulice v Liberci na Kyjevskou. Vznikla dokonce i petice, kterou chtějí její iniciátoři předat vedení města. Dosud...

Šilhavá se obává, že solidarita Čechů s Ukrajinci skončí u prvních potíží. „Obávám se, že až přijdou mnohem větší problémy jako je příliv uprchlíků a jejich začleňování, zdražování, nedej bože rozšíření konfliktu na další území, tak se začneme bouřit, budeme chtít zpět své jistoty. A dost možná začneme vinit Ukrajince, že mohou za naši mizernou situaci,“ vysvětila.

Ta nejprve s nápadem na přejmenování ulice a peticí oslovila náměstka primátora Ivana Langra (Starostové pro LK). „Žádala jsem radu, jak postupovat. Sdělil mi, že s podobným návrhem už přišel někdo na Magistrátu a město se tím bude zaobírat. Že je s tím hodně starostí, ale symbolika je to veliká. Po jeho vyjádření pro Vaši redakci to vypadá, že míra starostí převálcovala tu symboliku,“ myslí si.

Vyjádření náměstka primátora Ivana Langra si připomeňte tady.

Elektronickou verzi petice zatím podepsalo 84 lidí. Podle Šilhavé se ale řadě lidí podepsat nedaří. Podpisy proto chce sbírat na tištěných arších. „Možná petice nezíská velkou podporu obyvatel a změna názvu ulice nenastane. To je demokracie. Buďme za ni vděční. Já, jako občan České republiky, se svobodně mohu rozhodnout, že zkusím něco prosadit, změnit, aniž by mi hrozilo víc než výsměch. Za tu možnost jsem ráda. Kéž by stejnou možnost mohli mít i obyvatelé Ruska,“ uzavřela.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Luboš Vrabec

Štítky moskevská, kyjevská, petice, přejmenování, ulice, liberec, Ivan Langer, Ukrajina, Starostové a nezávislí, Rusko, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Martin Vaněk

Na přejmenovávání nejen ulic jsou jistí kabátníci borci - jen si vzpomeňme na "velikány", kteří "zdobili" naše ulice či náměstí - psychopat hitler, zrádce beneš, zrádce havel..., už jen čekám, kdy dojde řada na vraha obamu, krvavou madlenku allrightovou nebo feťáka zelenského... :-D

Pondělí, 16. května 2022, 19:52Odpovědět

Přejmenování ulice nezachrání lidský život, jde o symboliku, říká autorka petice  |  Invaze na Ukrajině  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.