Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Válečné uprchlíky vozí i jihočeští dopravci. Příbuzní Ukrajinců z Madety žádají o práci

Kromě jihočeských měst či obcí pomáhají také firmy. Společnost ČSAD Autobusy vozí Ukrajince z Moravy a přidávají se i další dopravci. Zaměstnavatelé nabízí rodinám svých pracovníků mimo jiné ubytování. Někteří lidé žádají o práci.

Dopravci z Jihočeského kraje se od začátku války na Ukrajině zapojují do přepravy uprchlíků, informovala Jihočeská hospodářská komora (JHK). Jednotlivé firmy vozí od hranic především ženy a děti.

„Naše autobusy jezdí na Moravu, kde přestupují ukrajinští uprchlíci dovezení od hranic, což urychluje celou logistiku jejich přesunu z Ukrajiny. Je to i pomoc pro samotné Ukrajince, protože přijedou zájezdovými autobusy vybavenými jídlem, pitím či hygienickými pomůckami, a tak si zde mohou v klidu odpočinout po dlouhé cestě,“ vysvětluje Vladimír Homola, místopředseda představenstva JHK a jednatel ČSAD Autobusy České Budějovice. Dodává, že společnost plánuje navýšit počty dalších autobusů k hranicím a sehnat dobrovolnice, které se budou při  jízdě věnovat ukrajinským dětem.

Dopravci, kteří vypravují autobusy, dotují svozy naftou a mzdou řidičů. I proto vznikla sbírka přes neziskovou organizaci PřesHranice, skrze kterou mohou lidé tuto aktivitu podpořit

Pomoc řeší také firmy, které na jihu Čech Ukrajince zaměstnávají. „Aktivity na pomoc Ukrajině jsme zkoordinovali napříč našimi závody v republice. V první chvíli jsme zaměstnancům nabídli možnost vyplácet finanční zálohy na mzdy, protože mnoho zaměstnanců chtělo vyjet na hranice pro své rodiny. Snažíme se také pracovníkům usnadnit komunikaci s rodinou, do firmy jsme proto umístili wi-fi hotspoty a rovněž zvažujeme zaměstnancům poskytnout sim karty či poukázky do obchodu s potravinami,“ popisuje persnonalista David Havelec z firmy Faurecia Components Písek.

Příbuzní Ukrajinců v Madetě žádají o práci

Společnost dlouhodobě zaměstnává 150 zaměstnanců z Ukrajiny. „Také jsme se domluvili s ubytovnou Jitex, že zde budeme schopni ubytovat na nějakou dobu rodinné příslušníky našich zaměstnanců, a to za cenu energií a nákladů, které naše společnost pokryje,“ uvádí Havelec. 

Největší česká mlékárna Madeta věnovala Českému červenému kříži půl milionu korun na pomoc ukrajinským dětem. Firma zaměstnává 1 500 lidí, z toho Ukrajinci tvoří pět procent. „Jsme s nimi domluveni, že budou-li s něčím potřebovat pomoct, uvolnit z práce, pomoc se zajištěním dopravy, ubytováním nebo zaměstnáním pro své blízké, obrátí se přímo na své nadřízené. Zatím prosí hlavně o zajištění práce pro příbuzné, kteří už v Česku jsou. Jedná se jednotky případů a jsme moc rádi, že jsme zatím mohli všem vyhovět,“ říká mluvčí Madety Marta Faktorová.

Firma Viscofan CZ, která vyrábí v Českých Budějovicích umělá střívka pro potravinářský průmysl, má 650 zaměstnanců, z toho 82 kmenových z Ukrajiny. Na Ukrajinu se chce vrátit jen jeden. „Vnímáme napětí, které v nich je. Ženy mají slzy v očích, ale všichni chtějí pracovat, protože ví, že potřebují podporovat zbytky rodin, které zůstaly na Ukrajině. Řeší, jestli jim dovolíme mobilní telefony do provozu, protože chtějí neustále vědět, co se děje," popisuje jednatel Viscofanu Miloslav Kamiš. Firma jim dává volno, aby mohli jezdit na hranice vyzvedávat příbuzné. Dopravu i ubytování si zvládají zajistit sami. 

Firma Wienerberger, největší výrobce pálených cihel a střešních tašek v Česku, dá milion korun na humanitární pomoc Ukrajině. Poskytne je přes organizaci Člověk v tísni. Nabídne ubytování pro uprchlíky a poskytuje techniku pro nakládání humanitární podpory.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jakub Bartoš

Štítky Ukrajina, Rusko, útok, invaze, Putin, Budějovice, letiště, Madeta, uprchlík, rodina, ČSAD, Morava, Česko, ruská invaze na Ukrajinu, Jihočeská hospodářská komora, Vladimír Homola

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Válečné uprchlíky vozí i jihočeští dopravci. Příbuzní Ukrajinců z Madety žádají o práci  |  Invaze na Ukrajině  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.