Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Když jsem se ráno vzbudila, nevěřila jsem tomu. Putin je druhý Hitler, říká mladá Ukrajinka žijící v Česku

První hodiny ruské invaze těžce prožívají také Ukrajinci žijící v Česku. Většina z nich má část rodin přímo na území, kde probíhají boje. O pocitech bezmoci mluví také Ukrajinka Kornelia, která dlouhodobě žije na severu Čech.

Ruská armáda dnes ráno zahájila letecký i pozemní útok na sousední Ukrajinu. Řada měst po celé Ukrajině hlásí silné výbuchy, u Charkova podle ukrajinské prezidentské kanceláře zuří těžké boje. Šéf ukrajinské diplomacie Dmytro Kuleba označil ruskou operaci za plnohodnotnou invazi a prezident Volodymyr Zelenskyj vyhlásil na Ukrajině válečný stav. Zároveň přerušil diplomatické vztahy s Ruskem a nabídl zbraně všem Ukrajincům, kteří by se chtěli bránit.

„Když jsem se ráno vzbudila, nevěřila jsem tomu, co se stalo. Okamžitě jsem začala brečet a začal jsem okamžitě psát svým blízkým, kteří jsou v Zakarpatské oblasti a pak sestřenici, která je se zbytkem rodiny v Oděse. Nevěděla jsem, zda jsou v pořádku,“ řekla redakci Drbny mladá maminka, která si přála v textu vystupovat pouze pod svým křestním jménem.

Na zprávy, které ji alespoň trochu uklidní, čekala několik dlouhých minut. „Díky bohu se nikomu nic nestalo, ale výbuchy slyší a bojí se,“ dodala.

Sama Kornelia přiznává, že její rodina patří mezi hrdé občany země, proto nikam utíkat nebudu. „Je to naše země a taky proto ji budou chránit a bojovat,“ doplňuje.

Ruské vojáky považuji za teroristy, naší armádě posíláme peníze, říká v Česku bydlící a pracující Ukrajinec Dima

Velice nelibě snáší vpád ruské armády do své rodné země i dvaatřicetiletý Ukrajinec Dmytro Bulbakh, který v Jihlavě bydlí a pracuje už 6 let. Vojáky svého rozpínavého souseda označuje za teroristy, sám však má informace, že se Ukrajinci hromadně...

Své příbuzné neviděla už déle než dva roky. „O své blízké mám strach. Kvůli pandemii jsem je neviděla od roku 2019. Nějaké setkání se těmito událostmi opět komplikuje,“ říká Kornelia.

Na ruského prezidenta Vladimira Putina má jasný názor. "Je to gestapák, druhý Hitler, který zaútočil na bezbranné občany Ukrajiny. Nezajímá ho, že tam jsou ženy, děti a senioři, kteří se jen těžko mohou bránit. Právě ta bezmoc mi vadí nejvíce. Člověk nemůže nijak pomoci,“ uzavírá Kornelia.

On-line: Invaze Ruska na Ukrajině

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jan Luxík

Štítky Ukrajina, Rusko, útok, invaze, Putin, Česko, Adolf Hitler, Vladimir Vladimirovič Putin, rodina, Volodymyr Zelenskyj, Dmytro Kuleba, Ozbrojené síly Ruské federace, Charkov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Když jsem se ráno vzbudila, nevěřila jsem tomu. Putin je druhý Hitler, říká mladá Ukrajinka žijící v Česku  |  Invaze na Ukrajině  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.