Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Čtete text rubriky Blogy a komentáře. Jedná se názor autora, který se nemusí shodovat s postojem redakce.

KOMENTÁŘ: Zoufalá podívaná na jednání budějovických zastupitelů. Kdo prohrává souboj o poslední slovo?

Dohady mezi opozicí a vládnoucí koalicí jsou v komunální politice běžným scénářem, který se děje v řadě měst. Nad tím, co se poslední roky odehrává v Českých Budějovicích, ale zůstává rozum stát. Občas to vypadá, jako kdyby koaliční a opoziční zastupitelé zapomněli na to, kdo na jejich dohady nejvíce doplácí.

Pro toho, kdo se přichází poprvé podívat na jednání budějovických zastupitelů, musí být realita nepříjemným zážitkem. Ještě hůře na tom jsou ti, kteří na jednání přichází, protože se řeší téma, které je pro ně podstatné. I přestože byste snad chtěli promluvit k bodu číslo dva, je možné, že se na řadu dostanete tři hodiny od začátku zasedání.

Důvodů je více - dlouhé promluvy, emoce, osobní útoky či exhibování některých zastupitelů. Občas někdo nečekaně navrhne do programu bod a následná diskuse zabere i hodinu, než se program konečně schválí. A za chvíli už následuje hodinová přestávka na oběd. Českobudějovické zastupitelstvo a přetahování do nočních hodin je už takřka neodmyslitelné spojení. 

Absurdní obraz pak nabídlo poslední zasedání. Mimořádné jednání tentokrát netrvalo 10 a více hodin, zastupitelé se totiž rozešli po necelé půlhodince. Pokud si myslíte, že územní plán konstruktivně probrali a zamířili k domovu, jste na velkém omylu. Přítomní totiž neschválili ani nultý bod - program zahrnující jediné téma.

Koalice nedokázala na jednání dostat adekvátní počet svých zastupitelů pro schválení programu a její zástupci si nesehnali dostatečnou podporu z opozice. Zatímco od radních zaznívá kritika za nekonstruktivní přístup, opozice kritizuje vládnoucí politiky za špatnou přípravu a komunikaci před mimořádným jednáním. Územní plán je důležitý strategický dokument pro město, ale tahle informace se ve slovní přestřelce mezi politiky vytrácí. 

To samé se v posledních letech děje při řadě jednání českobudějovických zastupitelů. Místo konstruktivní diskuse v sále diváci pozorují jen soutěž o to, kdo bude mít poslední slovo. Občas to vypadá, jako kdyby zastupitelé bez ohledu na politickou příslušnost zapomněli, kdo je do lavic poslal. Kromě posluchačů v sále na to ale nejvíc doplácí město České Budějovice a jeho obyvatelé. 

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky komentář, České Budějovice, zastupitelstvo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vladimír Warisch

.... v 90 lech jako náměstek primátora jsem měl na starosti přípravu nového územního plánu ( dodnes platného ). Byl jsem si vědom, jak důležitý dokument to pro město je , zejména po změnách v roce 1989, proto jsem vždy před jednáním o každém postupném kroku při přípravě a schvalování nového územní plánu jednal se všemi zastupitelskými ( pravda u některých skoro se sebezapřením ) kluby , aby podpora byla 100 % a do budoucna nikdo nemohl schválení zpochybňovat.

Pátek, 29. dubna 2022, 12:18Odpovědět

KOMENTÁŘ: Zoufalá podívaná na jednání budějovických zastupitelů. Kdo prohrává souboj o poslední slovo?  |  Blogy a komentáře  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.