Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Čtete text rubriky Blogy a komentáře. Jedná se názor autora, který se nemusí shodovat s postojem redakce.

Jsou nákazy, které nutně potřebujeme

Nákaza mutací omikronem se velmi rychle šíři, komplikuje nám výrazně život, třeba v některých školách chybí učitelé, tu zase žáci, jinde řidiči autobusů… Možná tato nákaza přehlušuje vše ostatní, ale doufejme, že brzo pomine. Nezapomínejme proto, že nakazit se lze i jinak.

Autorem komentáře je profesor Jan Picek - děkan Fakulty přírodovědně-humanitní a pedagogické Technické univerzity v Liberci.

Zkuste například ve společnosti začít zívat, brzy nakazíte ostatní. I další emoce, jako je smích a pláč, pokud jste v bezprostředním kontaktu s lidmi, předáte velmi rychle. Podobně, ale možná už skrytěji se šíří ve společnosti rozmrzelost a špatná nálada. Bohužel radost a optimismus mají asi menší reprodukční číslo.     

Lidský život není obvykle příliš jednoduchý, menší odolnost vůči klepům, drbům a pomluvám ve srovnání s pozitivními zprávami, je tak asi přirozená. Co mne však nepřestane udivovat, je, že lidská společnost, která si poradila už s tolika nebezpečnými nemocemi a našla na ně spolehlivé recepty, si nedokáže stále poradit s výraznou nesnášenlivostí, netolerancí a zlobou. Ani mnohokrát opakovaná historická zkušenost není dostatečným lékem, imunita získaná po prožitých neblahých událostech se bohužel vždy velmi rychle vytratí a nákaza se opět rychle šíří.

Kam to povede? Stále pevně věřím, že se brzy objeví nová mutace slušnosti, pokory a porozumění, která výrazně napadne lidskou společnost a nenávist vytlačí. Než však tuto mutaci detekujeme, zkusme se zatím na někoho usmát, říci mu něco povzbudivého. Pokud ho nakazíme, určitě to nebude vadit...

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto TUL

Štítky glosa, omikron, koronavirus, Jan Picek, infekční onemocnění, mutace, Technická univerzita v Liberci

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jsou nákazy, které nutně potřebujeme  |  Blogy a komentáře  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.