Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Čtete text rubriky Blogy a komentáře. Jedná se názor autora, který se nemusí shodovat s postojem redakce.

Hrozí další čtyři báječné roky s Andrejem Babišem?

Parlamentní volby jsou doslova za rohem. Každý, kdo politiku alespoň trochu sleduje, cítí sílící kampaň a vidí, jak jsou výsledky v průzkumech vyrovnané. Půjde doslova o každý hlas. Stále ale hrozí, že Hnutí ANO premiéra Andreje Babiše nejen zvítězí, ale také dokáže se svými satelitními ministranami vytvořit většinu. Po tom všem, čím Česko v posledních letech prošlo, je to smutná zpráva. Proč je to ale tak zásadní problém do budoucna?

Autor textu pracoval v neziskovém sektoru, v Asociaci pro mezinárodní otázky byl do roku 2007 předsedou, předsedou její Správní rady byl do roku 2015. Od roku 2004 působí i v Asociaci NNO ČR. V letech 2008-9 byl ředitelem kabinetu vicepremiéra pro evropské záležitosti při Úřadu vlády ČR, kde se věnoval jak přípravám a realizaci českého předsednictví v EU, tak i obecně evropské i domácí politické agendě. V období 2010-13 působil v Kanceláři Poslanecké sněmovny PČR jako hlavní poradce Zahraničního výboru. V současnosti pracuje v soukromém sektoru jako nezávislý konzultant. Od roku 2018 je členem ODS.

Většina kritiky mířící na Babišovu osobu nevystihuje to podstatné, čím je on a jeho hnutí pro Česko takovým nebezpečím. Je Babišova morálka zásadní problém? Že byl členem KSČ a velmi pravděpodobně i udavačem StB, to se vědělo i před volbami v roce 2013. A že je jeho osobní politickou metodou lež a manipulace, to jde poznat poměrně snadno. Voliči o tom už dávno vědí, a to prakticky všichni – dokonce i ti, kteří jsou stále rozhodnuti dát mu svůj hlas. Nevadí jim, že pro multimiliardovou společnost čerpal podporu, které jí nepatří. Aby to skryl, schoval se za vlastní rodinu, veřejně označil své dvě děti za psychicky nemocné a jedno z nich pravděpodobně nechal unést na Krym. Je to neuvěřitelné, ale je potřeba to přijmout.

Horším je pak Babišův „střet zájmů“, což je krotké označení jeho politické praxe. Ve skutečnosti ta slova znamenají, že premiér má tisíc a jednu příležitost, jak pomáhat svému nepříliš efektivnímu agrochemickému komplexu skrze stát a jeho nástroje. A samozřejmě že to dělá. Dotace, státní zakázky, likvidace konkurence a nastavování příznivých podmínek pro Agrofert jsou skutečným problémem. „Střet zájmů“ v rukou všehoschopného premiéra je pak mnohem horší a mnohem dražší než obyčejná korupce. Možné daňové fígle, kterými odváděl peníze z vlastních firem a kupoval za ně nemovitosti, jsou pak jen drobností.

Velmi, velmi špatná vláda

Skutečný důvod, proč by bylo pro naši zemi Babišovo se trvání tragické, leží jinde. Premiér a jeho lidé vedou Česko velmi, velmi špatně. Ve všech podstatných oblastech zaostáváme vůči okolnímu světu. Nestaví se byty ani infrastruktura, bují byrokracie a rostou výdaje. Za poslední čtyři roky vláda nepředstavila žádnou smysluplnou změnu v jakékoliv oblasti. Jediné, co dokázala, je rozhazovat peníze všemi směry. Výsledkem je katastrofální dluh, prudké zdražování vinou inflace a nulová vize do budoucna.

Babišovou jedinou prioritou byla pomoc jeho vlastnímu podnikání a zakrývání minulých i současných kauz, které už přestávají být jenom politické a staly se předmětem trestního řízení. Aby to mohl dělat, musel se opírat o to nejhorší v české politice – o komunisty a někdy i o SPD, neustále musel spolupracovat s Milošem Zemanem. A navenek musel rozhazovat peníze vybraným voličským skupinám. Když mu došly, dělá to na dluh.

Dá se pochopit, proč Babiše volí někteří důchodci – mají jistotu, že penze i nadále porostou. A nedokáží si možná spočítat, že nezastavitelná inflace jim do několika let tento nárůst může zase sebrat. Pro Hnutí ANO ale hlasují i jiní. To se už ale pochopit nedá. Výsledky Babišova vládnutí jsou katastrofální a je zcela jisté, že by i po těchto volbách dělal to samé.

Má-li mít Česká republika naději na normální rozvoj do budoucna, musí její vládu co nejdříve vést někdo jiný. Jakýkoliv vládní tým, v němž bude mít Babišovo hnutí většinu, je pro celou zemi tragickou vyhlídkou. Nezbývá než doufat, že to dostatečnému počtu lidí dojde a něco s tím za pár dní udělají.

Hodnocení článku je 78 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Facebook.com/AndrejBabis

Štítky komentář, volby, Andrej Babiš, Antonín Berdych, ANO, Česko, ANO 2011, volby do Poslanecké sněmovny PČR, peníze, vláda, Evropská unie, Úřad vlády České republiky, Poslanecká sněmovna ČR, Miloš Zeman

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jakub Forejt

Hahaha, myslíte, že je náhoda, že poslední vládní období pravicových stran jako TOP09 či ODS už je vcelku dlouho za námi? Lidé si dobře pamatují, co tady stihli provést za těch pár let u moci. Skandály p. Nečase, kšeftíky s trafikami a zavedení vyloženě asociálního státu, protože ano, nejvíce se zaměřily na ubírání těm nejpotřebnějším. Možná proto lidé volí Babiše, který i přes prosazování svých business zájmů alespoň neútočí na ty nejzranitelnější. Bohužel mnoho lidí tohle vůbec nechápe, jelikož se jich to prostě netýká. Jako se mnozí mohli zbláznit, že nebylo možné cestovat během pandemie...K čemu je mi právo cestovat, když na to stejně nemám peníze. Sytý hladovému nevěří...

Středa, 6. října 2021, 11:45Odpovědět

Karel Janyška

Kua, nestrašte... Dzp.

Úterý, 5. října 2021, 08:39Odpovědět

Hrozí další čtyři báječné roky s Andrejem Babišem?  |  Blogy a komentáře  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.