Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Ruský prezident Putin vyhlásil částečnou mobilizaci, začne okamžitě

Ruský prezident Vladimir Putin dnes ráno vyhlásil částečnou mobilizaci. V televizním vystoupení uvedl, že je to na obranu před Západem, který se prý snaží oslabit, rozdělit a zničit Rusko. Mobilizace, která se dotkne hlavně ruských občanů v záloze a s vojenskou zkušeností, začne podle prezidenta okamžitě. Podle ruského ministra obrany Sergeje Šojgua armáda povolá v rámci mobilizace 300 tisíc rezervistů.

Putin v projevu obvinil Západ z "jaderného vydírání". Rusko má ale podle něj dostatek zbraní na odpovídající reakci a nebojí se je použít. Oznámil také navýšení prostředků pro ruský zbrojní průmysl.

Podle Putina je mobilizace "plně adekvátní hrozbám, kterým čelíme". Cíl ruské operace na Ukrajině se podle něj nezměnil, je jím "osvobození" Donbasu, jak Moskva nazývá okupaci ukrajinských území.

Putin v projevu podpořil konání referend o připojení k Rusku v Moskvou okupovaných částech ukrajinského území. Lidová hlasování mají podle úřadů samozvané separatistické Doněcké lidové republiky (DNR), Luhanské lidové republiky (LNR) a Ruskem dosazených představitelů částí Chersonské a Záporožské oblasti začít v pátek. Kyjev a západní země dopředu zdůrazňují, že narychlo zorganizovaná referenda, která vesměs označují jako falešná, v oblastech ovládaných ruskou armádou není možné uznat.

Šéf ruského resortu obrany podle ruskojazyčné stanice BBC také poprvé od března hovořil o ruských ztrátách během invaze na Ukrajině, Šojgu připustil, že v sousední zemi zahynulo 5937 ruských vojáků. Ukrajinská armáda hlásí, že Rusko přišlo o 54 810 lidí. Podobná prohlášení jednotlivých stran konfliktu nelze ověřit z nezávislých zdrojů.

Šojgu dále v televizní stanici Rossija 24 uvedl, že Moskva povolá do služby přibližně jedno procento ze svých zdrojů. "Máme obrovské mobilizační zdroje těch, kteří sloužili, mají bojové zkušenosti, vojenskou specializaci. Máme jich téměř 25 milionů," prohlásil ministr podle agentury TASS. Mobilizace se podle něj zároveň netýká studentů a branců.

Částečná mobilizace se bude týkat 300 tisíc rezervistů, řekl Šojgu

V rámci částečné mobilizace bude povoláno 300 tisíc rezervistů, uvedl dnes podle agentury TASS ruský ministr obrany Sergej Šojgu.

Šéf ruského ministerstva obrany podle ruskojazyčné stanice BBC také poprvé od března hovořil o ruských ztrátách během invaze na Ukrajině, Šojgu připustil, že v sousední zemi zahynulo 5937 ruských vojáků. Ukrajinská armáda hlásí o řád vyšší ztráty Rusů.

Vyhlášení mobilizace bylo předvídatelné, řekl šéf Zelenského kanceláře

Vyhlášení mobilizace Ruskem bylo předvídatelné a svědčí o tom, že Moskvě nevychází její válečné plány, řekl agentuře Reuters šéf ukrajinské prezidentské kanceláře Mychajlo Podoljak.

Ostatní výroky ruského prezidenta Vladimira Putina v televizním projevu byly podle něj jen rétorické. Jejich cílem bylo přenést vinu za válku na Ukrajině a zhoršující se ekonomickou situaci Ruska na Západ, uvedl Podojlak.

Fiala: Částečná mobilizace je dalším důkazem toho, že agresorem je Rusko

Částečná mobilizace, kterou dnes ráno vyhlásil ruský prezident Vladimir Putin, je snahou o další eskalaci Ruskem rozpoutané války na Ukrajině a dalším důkazem toho, že jediným agresorem je právě Rusko. "Pomoc Ukrajině je potřeba a musíme v ní v našem vlastním zájmu pokračovat," dodal premiér Petr Fiala (ODS).

Putin dnes v televizním vystoupení uvedl, že vyhlášení částečné mobilizace je na obranu před Západem, který se podle něho snaží oslabit, rozdělit a zničit Rusko. Mobilizace, která se dotkne hlavně ruských občanů v záloze a s vojenskou zkušeností, začne podle prezidenta okamžitě. Podle ruského ministra obrany Sergeje Šojgua armáda povolá v rámci mobilizace 300 tisíc rezervistů.

"Vyhlášením částečné mobilizace v Rusku definitivně padá Putinova lež o 'speciální operaci'. Putin zkrátka vede krvavou válku proti Ukrajině," napsal na twitteru vicepremiér a ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Rusko invazi označuje za speciální vojenskou operaci. "Nesmí ji vyhrát. A nevyhraje. Prohraje i v energetické válce, kterou vede proti nám i celé Evropě," dodal Rakušan.

Podle předsedy sněmovního zahraničního výboru Marka Ženíška (TOP 09) je Putin "naprostý šílenec, kterého je nutné zastavit teď." "Částečná mobilizace je snad začátkem jeho konce. My musíme Ukrajině nadále pomáhat. A masivně. Kdo tvrdí, že dodávky zbraní eskalují konflikt, chce výhru zločinného Ruska," doplnil.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Kremlin.ru

Štítky Rusko, Ukrajina, konflikt, válka, rozhovor, Vladimir Vladimirovič Putin, prezident Ruska, armáda, západní svět, Sergej Kužugetovič Šojgu, Moskva, ruská invaze na Ukrajinu, Volodymyr Zelenskyj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Alžběta Dvořáková

Rusko-ukrajinskou situaci a její dopad na ekonomiku a další oblasti pro vás sledujeme i na našem webu

Pondělí, 26. září 2022, 12:28Odpovědět

Ruský prezident Putin vyhlásil částečnou mobilizaci, začne okamžitě  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.