Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Po ruských majitelích už v Prostějově nezbyl ani název. Továrnu na obaly skupina Amcor přejmenovala

Švýcarská skupina Amcor Group přejmenovala prostějovskou továrnu na výrobu flexibilních obalů, kterou letos v létě koupila od ruské společnosti Danaflex. Původní název DGPack se změnil na Amcor Flexibles Prostějov. Strategická poloha prostějovského závodu má zvýšit schopnost firmy uspokojit růst zákazníků v Evropě.

Švýcarská skupina Amcor patří mezi hlavní světové výrobce obalů pro potraviny, nápoje, farmaceutické, lékařské a osobní produkty. Je ve 43 zemích a zaměstnává 44 tisíc lidí. Roční tržby činí 15 miliard dolarů.

Ruská společnost Danaflex zprovoznila prostějovskou továrnu na začátku roku 2019. Z údajů agentury CzechInvest vyplývá, že stavba závodu zaměstnávajícího zhruba 130 lidí stála v době jeho otevření téměř miliardu korun. Ruská Danaflex chtěla prostřednictvím této investice expandovat na nové trhy v Evropské unii. Po ruské invazi na Ukrajinu zavedla letos EU rozsáhlé sankce vůči Rusku a společnost Danaflex se rozhodla podnik prodat.

"Touto akvizicí investujeme do urychlení organického růstu našeho podnikání v oblasti flexibilních produktů v Evropě, a to v atraktivních segmentech," komentoval nákup prostějovské továrny prezident Amcor Flexibles Europe Michael Zacka. Koupené pozemky a budovy v Prostějově podle něj poskytují možnost výrazně rozšířit provoz a vytvořit vysoce efektivní výrobní centrum.

Smlouvu o prodeji stoprocentního podílu ve firmě DGPack, která má základní kapitál 1,073 miliardy korun, zástupci společností Danaflex a Amcor Group podepsali 22. července. Výrobní závod DGPack v průmyslové zóně na kraji Prostějova zabral plochu zhruba 12 400 metrů čtverečních a ročně může vyrobit až 15 tisíc tun flexibilních obalů používaných například v potravinářském průmyslu.

Z účetních výkazů vyplývá, že prostějovská firma DGPack v roce 2020 zaměstnávala 130 lidí a vykázala tržby 276 milionů korun při ztrátě 183 milionů korun. Loňské hospodaření vedení společnosti DGPack nezveřejnilo. Zástupci firmy Danaflex v roce 2018 uvedli, že ruská společnost chtěla v Prostějově do roku 2020 postupně investovat 100 milionů eur, přičemž továrna by měla zaměstnávat až 245 lidí.

Ruští představitelé hovořili o tom, že prostějovská firma je předpolím pro export flexibilních obalů do EU. Sankce EU však letos omezily přístup Ruska ke kapitálu a cílí také na energetiku, dopravu, obchod či bankovnictví. Firma Danaflex měla v roce 2019 tři výrobní závody v Rusku a prostějovský podnik byl její první investicí do výroby mimo hranice Ruska.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto FB DGPack Prostějov

Štítky ČR, Rusko, Švýcarsko, Ukrajina, plasty, firmy, DGPack, Danaflex, Amcor Group, Prostějov, továrna, Evropská unie, Evropa, CzechInvest, ruská invaze na Ukrajinu

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Po ruských majitelích už v Prostějově nezbyl ani název. Továrnu na obaly skupina Amcor přejmenovala  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.