Počasí dnes15 °C, zítra20 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Máme nové byty v Bronxu, hlásí Brno

Nové obecní byty vyrostly v brněnském Bronxu. Výstavba budovy, do které se nastěhují samoživitelé a mladé rodiny, vyšla na necelých třiačtyřicet milionů korun. Původně měli v domě žít senioři, o bydlení v sociálně vyloučených lokalitách ale nemají velký zájem.

Vylosovaní šťastlivci se mohou zabydlet v nových obecních bytech v brněnské Bratislavské ulici. Sedmipodlažní novostavba poskytne střechu nad hlavou šestnácti mladým párům, čtyřem lidem vyžadujícím bezbariérové bydlení a třem samoživitelům. V jednotkách o velikosti 1+kk a 2+kk nechybí balkony ani moderní kuchyňské kouty.

K budově, o jejíž výstavbu se postarala firma Imos Brno, patří také rozlehlá zatravněná terasa se zavlažováním. V přízemní garáži zaparkuje devět aut. „K dispozici mají obyvatelé také společenskou místnost. Tu mohou využívat jako hernu pro děti, které mají víceméně všichni z nich,“ vysvětlil Drbně brněnský náměstek pro bydlení Jiří Oliva (ČSSD).

O tři byty se bude losovat

Klíče dostane po pondělní kolaudaci do rukou dvacet nájemců. Zbylé tři malé byty poputují do dalšího kola slosování, zájemci totiž upřednostnili bydlení v jiných lokalitách. Po přístřeší v oblasti brněnského Bronxu příliš netouží ani starší lidé. „Původně tu měly být byty pro seniory, větší zájem je ale o ty startovací. Senioři se některých lokalit bojí. Máme pro ně šestatřicet krásných bytů na Cejlu, do kterých nechtějí,“ řekl Oliva.

Přednost ve slosování mají rodiny s dětmi, sezdané páry a registrovaní partneři. Hlásit se o startovací byty mohou uchazeči do čtyřiceti let. Ke zvýšení věkové hranice přistoupilo město kvůli zhoršující se ekonomické situaci, která mnohým rodinám neumožňuje udržet si životní úroveň.

Nájem v nově zkolaudovaných bytech vychází na osmdesát korun za metr čtvereční. Nejde o jediný projekt, na kterém Brno v Zábrdovicích momentálně pracuje. Ve Francouzské ulici vznikne šest domů s devadesáti družstevními byty. „Snažíme se lokalitu postupně zlepšovat. Například byty v Bratislavské mají z oken výhled na terasu směrem od silnice. Obyvatele by nemělo nic rušit,“ řekla vedoucí bytového odboru Magistrátu města Brna Iva Marešová.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Kateřina Benáčková

Štítky bydlení, obecní byty, samoživitelka, startovací byty, Bronx, Brno, rodina, Jiří Oliva, IMOS Brno, a.s., ČSSD, Iva Marešová, Drbna.cz

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Máme nové byty v Bronxu, hlásí Brno  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.