Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Do neexistující haly v Brně se hrnou zápasníci Oktagonu. Chtějí pronájem

Až to postavíte, chceme tam zápasit. Takový vzkaz vyslali Brnu bojovníci ze sportovní organizace Oktagon MMA, kteří touží po zápasech v klecích před vyprodaným hledištěm nové multifunkční arény. Problém ale je, že plánovaná aréna na brněnském výstavišti nestojí a není jasné, zda se projekt vzhledem k nejistému financování uskuteční.

Moderní víceúčelový sportovní stánek s kapacitou 13 tisíc lidí se plánuje v moravské metropoli několik let. Samotná výstavba ale stále nezačala, byť aréna měla podle původních plánu hostit za dva roky mistrovství světa v hokeji. Kvůli náročnosti celého projektu a hlavně nákladnosti ale zatím dělníci nezačali s budováním vytouženého chrámu. 

I přes to, že sportoviště je hotové pouze na papíře, už má v případě dokončení vážného zájemce o pronájem, zápasníky z Oktagonu. Profi bojovníky láká vidina, že sportovní klání, jež se těší v poslední velké oblibě, zaplní i novou arénu. „Už nyní je jasné, že do budoucna kapacita brněnské Winning Group Areny pro Oktagon nestačí. Neustále se snažíme našim divákům nabídnout co nejlepší zážitek a stěhování do nejmodernější haly ve střední Evropě, kterou by Arena Brno měla být, je pro nás logický krok,“ sdělil jednatel Oktagonu Ondřej Novotný.

Sedm miliard a nejasný provozovatel

Podle brněnské primátorky Markéty Vaňkové (ODS) je stavba po formální stránce téměř hotová. Stále ale zbývá například vybrat provozovatele. Hokejová Kometa, jež se původně o pozici ucházela, z jednání vycouvala, a tak město vypsalo nové koncesní řízení. Kdo z něj vzejde vítězně, není stále jasné. Ještě větší problém představuje financování celého projektu. Podle posledních odhadů magistrátu vyjde aréna, jež má mít dvě podzemní a šest nadzemních podlaží, až na 7 miliard korun. Částku navýšil nejen zdražující se stavební materiál, ale také růst cen energií.

Město má přidělenou dotaci od Národní sportovní agentury ve výši 300 milionů korun. Další peníze čeká od Jihomoravského kraje, jenž hodlá poskytnout z rozpočtu minimálně 200 milionů korun. Nejvíce nákladů na výstavbu půjde za městem, které vyčlenilo na stavbu přes 600 milionů korun. Zbylé peníze si bude společně s městskými firmami patrně muset půjčit. Radnice proto doufá, že od státu získá více peněz.

Jednala jsem o tom v předchozích měsících s ministrem financí, ale v posledních týdnech má přednost jiné téma, a to ceny energií a jejich dopady. Až se situace na poli energií ustálí, k debatám o podpoře ze strany státu se vrátíme," uvedla Vaňková. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Arena Brno

Štítky Brno, Aréna, MMA, Oktagon, projekt, OKTAGON MMA, Brněnské výstaviště, peníze, energie, Mistrovství světa v ledním hokeji, Markéta Vaňková, Ondřej Novotný, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do neexistující haly v Brně se hrnou zápasníci Oktagonu. Chtějí pronájem  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.