Počasí dnes15 °C, zítra20 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Do Česka příští týden přijede černohorský prezident Djukanović

Do České republiky na počátku příštího týdne přiletí černohorský prezident Milo Djukanović. Setká se s hlavními ústavními představiteli Česka včetně prezidenta Miloše Zemana a předsedy vlády Petra Fialy (ODS). Jednat s nimi bude například o bilaterálních vztazích včetně turismu nebo ekonomické spolupráci, proberou ale i třeba otázku migrace nebo situaci na Ukrajině. Novinářům to řekl ředitel zahraničního odboru Pražského hradu Rudolf Jindrák.

Djukanović by měl do Prahy přicestovat v pondělí večer, se Zemanem se setká v úterý dopoledne. Český prezident ho tradičně přivítá s vojenskými poctami na prvním hradním nádvoří. Následovat bude setkání prezidentů i jednání národních delegací. Za českou stranu účast přislíbili ministři spravedlnosti Pavel Blažek, dopravy Martin Kupka (oba ODS) a zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL), za Černou Horu ministr kapitálových investic. Do Česka přijedou také experti na IT oblast, ve které se chce bývalá součást Jugoslávie profilovat.

Po tiskové konferenci se bude konta státní oběd pro asi šest desítek lidí, mezi hosty budou například zástupci byznysu s vazbami na Černou Horu.

Odpoledne Djukanoviče čeká přijetí u premiéra Fialy a ve středu jednání s předsedkyní Sněmovny Markétou Pekarovou Adamovou (TOP 09) a se šéfem Senátu Milošem Vystrčilem (ODS). V plánu má i schůzky s ministrem zahraničí Janem Lipavským (Piráti) a bývalým šéfem české diplomacie Karlem Schwarzenbergem.

Djukanović byl v České republice už jako tehdejší předseda vlády v roce 2015. Černohorský prezident naposledy do Prahy zavítal v dubnu 2016, kdy zde byl na pracovní návštěvě Filip Vujanović. Se Zemanem tehdy jednal o blížícím se vstupu Černé Hory do NATO i o jejím zájmu o členství v Evropské unii.

Jeho nástupce do Česka přijíždí v době, kdy Praha předsedá Evropské unii. Vztahy se západním Balkánem, kam Černá Hora spadá, jsou jednou z priorit české diplomacie.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Facebook.com/Miloš Zeman

Štítky ČR, Černá Hora, Zeman, diplomacie, Česko, Milo Đukanović, Miloš Zeman, ODS, Rudolf Jindrák, vláda Petra Fialy, Ukrajina, Praha, Pražský hrad

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do Česka příští týden přijede černohorský prezident Djukanović  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.