Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

V trocnovském areálu Jana Žižky by se mohly objevit i zbraně z filmu Petra Jákla

V areálu Památníku Jana Žižky z Trocnova vzniká středověký archeoskanzen, mohly by se v něm objevit i zbraně, kostýmy a rekvizity z filmu Jan Žižka od Petra Jákla. Vyplývá to z informací hejtmanství, které potvrdil Tomáš Svoboda z marketingu Jihočeského muzea.

Některé části skanzenu se lidem otevřou již na jaře 2023, celá stavba zřejmě v květnu 2024. Dnes do areálu zamířilo asi tři tisíce lidí na slavnosti. Přilákal je středověký tábor, hry, zbraně, souboje s tematikou Jana Žižky, jarmark či střelba hliněnou šiškou.

„Myslím si, že místo toho Trocnova je natolik zajímavé, že stojí za to se sem vydat. Návštěvníci můžou vidět, jak se vyráběly zbraně do filmu nebo kostýmy. To by mělo být do budoucna součástí expozice,“ řekl ve videu Petr Jákl. Podle Svobody by to přivedlo do skanzenu víc lidí. „Chceme návštěvníky nalákat i na filmovou turistiku: uvidí v kině film Petra Jákla, spojí si to s tím, že údajné místo narození Jana Žižky je zde v Trocnově,“ řekl Svoboda.

Skanzen by měl být hotový v květnu 2024. Zahrne zemanský dvorec z první poloviny 15. století a selský dvorec. V Trocnově vzniká replika vesnice vrcholného středověku. Investorem je muzeum, které zřizuje Jihočeský kraj, náklady budou 47 milionů korun. Návštěvnost areálu by pak měla vzrůst víc než o polovinu na 50 tisíc až 70 tisíc lidí ročně. Pak ještě budou nutné další investice do zázemí za desítky milionů, řekl již dříve ředitel Jihočeského muzea František Štangl.

„Vypadá to tak, že zemanský dvorec a případně další budovu bychom mohli otevřít už v roce 2023, někdy v dubnu. Kompletní otevření by mohlo být v roce 2024. Hotový zvenku i z největší části zevnitř je zemanský dvorec, kde máme už i nějaké interaktivní prvky, dobové vybavení. Čekáme ještě na pokrytí střech,“ řekl Svoboda.

Trocnovský, asi sedmihektarový, areál bude propagovat husitství i tradice, které se k památníku, jenž je národní kulturní památkou, vážou. Ve skanzenu budou repliky předmětů ze 14. až 15. století včetně nábytku, zemědělských a řemeslných nástrojů, zbraní či husitského vozu, rovněž stáje či venkovní pec. Areál využijí i školy.

Jihočeské muzeum převzalo památník od státu v roce 2011. Autorem základní expozice je historik Petr Čornej, který dnes vedl při slavnostech komentovanou prohlídku. Navzdory tomu, že občas pršelo a louka byla rozbahněná, areál se zaplnil. Vstupné na slavnosti, jež nabídly i středověkou dětskou bitvu, hudbu nebo ukázky středověké polní kuchyně, bylo zdarma.

Jihočeské muzeum se stará zhruba o milion předmětů. Kraj mu jako zřizovatel dal letos provozní příspěvek 60,4 milionu korun. Loni ho navštívilo 57 836 lidí, jak vyplývá z výroční zprávy. V roce 2019, před začátkem pandemie, to bylo 85 024 lidí.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Krajský úřad Jihočeského kraje

Štítky ČR, zábava, stavby, film, husité, Trocnov, Jan Žižka z Trocnova, zbraň, Petr Jákl, muzeum, Tomáš Svoboda, skanzen, slavnost, Petr Čornej, vrcholný středověk

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V trocnovském areálu Jana Žižky by se mohly objevit i zbraně z filmu Petra Jákla  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.