Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Více stromů, zelených střech a stínu. Budějce chtějí reagovat na změnu klimatu

Českobudějovičtí zastupitelé schválili dokument, který má městu posloužit jako pomůcka při reakci na klimatické změny. Materiál obsahuje nejrůznější opatření. Patří mezi ně menší změny i velké investice.

Adaptační strategii města na dopady změny klimatu posvětili zastupitelé na svém jednání tento týden. Dokument podle vedení města navrhuje na základě podrobné analýzy nejrůznější projekty s cílem posílit odolnost města vůči extrémnímu počasí. Tvorba materiálu trvala rok a půl. 

Mezi některá opatření pro nadcházející dva roky patří například zvýšená péče o vzrostlé stromy, instalace stínění na rušná místa či umístění pítek a mlžítek v centru Českých Budějovic. 

„Důležitými investičními projekty budou úpravy veřejných prostranství v okolí kulturních domů Slavie a Vltava a u Juvelu či rozšíření a revitalizace parků,“ informovala mluvčí města Jitka Brůha Welzlová

Adaptační strategie je na stránkách města. Lidé tam najdou například akční plán. Ten popisuje konkrétní opatření, do kterých je možné neprodleně investovat peníze. Patří mezi ně plán výsadby vzrostlé zeleně za nižší stovky tisíc korun, instalace stínících prvků za stejnou částku či umístění pítek. Dokument popisuje také zateplení některých škol, umístění zelených střech nebo třeba úpravu parku v části Havlíčkovy kolonie. Nyní se revitalizuje park Dukelská na břehu řeky Malše.

Mezi dlouhodobými projekty je například záměr přírodního liniového parku podél Vráteckého potoka, přírodě blízká protipovodňová opatření na řece Malši či podpora zeleně a vodních prvků na Lannově třídě.

„Naše práce nekončí, ale je tomu naopak, protože teď je potřeba krok po kroku připravené plány zrealizovat, “ uvedl v tiskové zprávě náměstek primátora Ivo Moravec (Hnutí Občané pro Budějovice).

Strategie má reagovat na nejrůznější projevy extrémního počasí. Tvořilo ji spojení hned několika firem a město na investici získalo příspěvek z Norských fondů.

„V rámci přípravy měli lidé možnost vytvářet Pocitovou mapu města, odpovídat v online anketě, proběhly desítky rozhovorů se zástupci místních institucí, veřejné besedy i komentované prohlídky v terénu. Do přípravy se aktivně zapojila také pracovní skupina odborníků oslovených magistrátem,“ dodala Welzlová. Budějcká Drbna požádala o reakci i zástupce opozičních stran, ti na dotaz nezareagovali.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město České Budějovice

Štítky České Budějovice, město, počasí, přehřívání, zeleň, adaptační strategie, klimatické změny, projekt, Ivo Moravec, Malše, Vltava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Více stromů, zelených střech a stínu. Budějce chtějí reagovat na změnu klimatu  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.