Počasí dnes15 °C, zítra20 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Společnost Diag Human musí zaplatit téměř 45 milionů korun právníkovi Oršulovi

Společnost Diag Human musí zaplatit právníkovi Jiřímu Oršulovi téměř 45 milionů korun s úroky za zastupování firmy ve sporu s Českem kvůli zmařenému obchodu s krevní plazmou. Pravomocně o tom rozhodl pražský vrchní soud, sdělila mluvčí Kateřina Kolářová. Odvolací senát změnil rozsudek Městského soudu v Praze, který v roce 2015 právníkovu žalobu zamítl.

"Rozsudek byl změněn tak, že žalovaný - Diag Human SE - je povinen zaplatit žalobci - JUDr. Jiří Oršula - 44 832 083 korun spolu s úrokem z prodlení ve výši 3,5 procenta ročně z této částky od 17. ledna 2003 do zaplacení, a to vše do tří dnů od právní moci tohoto rozsudku," uvedla Kolářová.

Odvolací soud se případem zabýval podruhé, nejprve Oršulovu žalobu také zamítl. Ústavní soud ale vyhověl právníkově stížnosti a spor vrátil k novému projednání.

Oršula zastupoval firmu podnikatele Josefa Šťávy od roku 1996, Diag Human mu vypověděla plnou moc v roce 2001. Svůj požadavek v žalobě advokát opíral o smlouvu o právní službě a také o tři smlouvy o postoupení části pohledávek vůči ČR. Stát Diagu vyplatil v lednu 2003 na základě výsledku původní arbitráže 327 milionů korun za poškození dobrého jména. Oršula tvrdí, že od firmy dostal jen deset procent z vymožené částky namísto domluvených 30 procent.

Firma odmítala, že by měl Oršula vůči ní nějakou pohledávku. Předložené smlouvy označovala za neplatné, protože jsou obsahově neurčité.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, soud, zdraví, Diag Human, advokacie, Kauza Diag Human, žaloba, Česko, Vrchní soud v Praze, Městský soud v Praze, Ústavní soud České republiky, Josef Šťáva

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Martin Vaněk

Podvodník šťáva s vlastizrádcem kalvodou by měli už dávno sedět na Mírově...

Pátek, 9. září 2022, 06:43Odpovědět

Společnost Diag Human musí zaplatit téměř 45 milionů korun právníkovi Oršulovi  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.