Počasí dnes15 °C, zítra20 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Na zastupitelstvu kraje se o osudu letiště v Líních i koupi městských lázní nakonec vůbec nejednalo

Jednání krajského zastupitelstva slibovalo ožehavá témata, jako je koupě městských lázní i debatu okolo záložního armádního letiště v Líních, kde by mohla podle vládního usnesení vzniknout továrna na výrobu baterií do aut. Tyto opozicí kritizované body nakonec radní z programu stáhli. Je ale dost možné, že se ještě během září dočkáme mimořádného zasedání zastupitelstva, uvedl to hejtman Rudolf Špoták (Piráti).

Zastupitelé měli jednat také o aktualizaci zásad územního rozvoje u záložního armádního letiště Líně. Kolem toho se strhla debata zejména mezi opoziční ODS a vedením kraje z ANO, STAN a Pirátů. Opozice kritizovala například připomínky, které kraj zaslal vládě k záměru zřídit na 400hektarovém pozemku strategický podnikatelský park. Ministr kultury a krajský zastupitel Martin Baxa (ODS) například uvedl, že kraj v připomínkách pro vládu nepoukázal na to, že na letišti existuje poměrně čilý provoz, nevznesl ani námitky, zda případná továrna nebude mít vliv na životní prostředí.

Proti záměru se staví obce i spolky, které na letišti provozují například letecké školy a podobně. Kraj ale vládě podle Baxy vyslal signál, který byl v rozporu s tím, co si myslí obce a spolky.

Hejtman: Nepřijali jsme žádné usnesení

Hejtman Špoták uvedl, že reálnou možnost rozhodovat mají nyní v prostoru vlastníci pozemků - a to je stát prostřednictvím ministerstva obrany a obce. Kraji patří v území jen 77 metrů čtverečních pozemků silnice u výjezdu na Novou Ves. „Pokud by se kraj stal vlastníkem pozemků od ministerstva obrany, pak by byl hlavním hráčem, tak jako jsou momentálně i přilehlé obce. Do té doby může být kraj jen mediátorem. V okamžiku, kdy by vlastnil pozemky, by se kraj dostal do popředí," uvedl hejtman. Zdůraznil, že vedení kraje nepřijalo k projektu na letišti žádné usnesení. Připomínky k projektu za hejtmanství odeslal vládě náměstek pro regionální rozvoj Pavel Vanka (ANO).

V těchto připomínkách, které Baxa považoval za stanovisko celé rady kraje, se podle něj mimo jiné psalo, že u obce Lhota je tzv. záložní dráha s krytými hangáry a že tato plocha by byla využita Plzeňským krajem pro vybudování ubytovací kapacity potřebné pro podnikatelský park.

Ekonomický náměstek Roman Zarzycký (ANO) řekl, že o tom, jestli by projekt podpořil, se rozhodne až ve chvíli, kdy bude znát ekologické, infrastrukturní, personální a sociální dopady a že je jednoznačně pro zachování letiště v Líních. Podle některých opozičních zastupitelů ale dnes stažený návrh na aktualizaci zásad územního rozvoje naopak zánik letiště umožňoval

Více než dvouhodinová debata nevedla ani k projednání o odkoupení zchátralých městských lázních v srdci Plzně. Nevyužitý, částečně památkově chráněný objekt, kde je jen paintballová střelnice a veřejnost ho považuje za jednu z největších ostud města, aktuálně vlastní firma TWB Praha. Pro lázně si kraj nechal v březnu vypracovat znalecký posudek na odkup stoprocentního podílu společnosti, která je vlastní. Cena nemovitostí a pozemků byla stanovena na 140 milionů korun, kterou bude kraj respektovat.

V prostorách bývalých lázní by kraj rád měl výstavní prostory, klubovny, depozitář galerii či enviromentální centrum. Definitivní slovo měli mít v pondělí krajští zastupitelé. Zástupci opozice považují schválený záměr za nesmysl a populismus.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto koláž Drbny (Classic Trainers + Plzeňský architektonický manuál / Petr Jehlík)

Štítky jednání zastupitelstva, letiště Líně, městské lázně, Rudolf Špoták, Martin Baxa, Pavel Vanka, letiště, lázně, pozemek, Česká pirátská strana, ANO 2011, ODS, Starostové a nezávislí, Roman Zarzycký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na zastupitelstvu kraje se o osudu letiště v Líních i koupi městských lázní nakonec vůbec nejednalo  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.