Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Pouze 100 turistů může jediný den vyjít z české strany k ruinám Juránkovy chaty na vrcholu šumavského Svarohu

Pouze na jediný den a maximálně pro 100 osob je na speciální povolení umožněn z české strany přístup k ruinám bývalé slavné Juránkovy chaty na hraničním vrcholu šumavské hory Svaroh. Letošní, již 13. výstup k Juránkově chatě se uskuteční 3. září, organizuje ho Destinační spolek Železnorudsko ve spolupráci s občanským sdružením Otevřená Šumava.

Výstup bude tentokrát ve znamení vzpomínky na legendu Šumavy Emila Kintzla, který letos na jaře zemřel. Na vrcholku Svarohu je umístěno i známé dřevěné křeslo krále Zmizelé Šumavy, na které usedal právě Emil Kintzl. Součástí výstupu je tradiční setkání českých a německých turistů na místě Juránkovy chaty. Zahájení celé akce je od 12.00 hod u Juránkovy chaty. Sraz účastníků této akce je u bývalé Celnice v Alžbětíně a nástupním místem je prostor u repliky sklářské pece u státní hranice, odkud účastníci vyrazí společně na Svaroh. Dále je možný přístup po nejbližší možné spojnici od státní hranice k Juránkově chatě a zpět (z německé strany je to trasa Scheiben – Juránkova chata.)

„Letošní akce bude nejen setkání s našimi bavorskými sousedy, ale i vzpomínkou na pana Emila Kinzla, se kterým mne od mých dětských let pojilo velké lyžařské kamarádství,“ uvedl za destinační spolek Železnorudsko bývalý železnorudský starosta Michal Šnebergr. „Byl hlavním iniciátorem celé myšlenky těchto setkání na tomto, pro šumavské lyžování a turistiku, tak posvátném místě. Výstup na Svaroh bude také o vzdání holdu a poděkování člověku, který se svou osobností stal legendou za svého života,“ konstatoval Michal Šnebergr.

Juránkovu chatu postavil v roce 1922 plzeňský Ski klub na hraničním hřebeni jako malý srub pojmenovaný po propagátorovi lyžování Arne Juránkovi. Stála v nadmořské výšce 1330 m a byla tak nejvýše položeným ubytovacím zařízením v zemi. Srub sloužil k odpočinku lyžařů a turistů. Chata v prosinci 1931 poprvé shořela. Místo něj vyrostla v roce 1932 na tehdejší poměry přepychová třípatrová dřevěná chata se zděným základem. Za 2. světové války ji používala německá armáda a v roce 1945 byla vyhozena do povětří. Zásluhou Norberta Langa se po válce postavila už třetí chata. O tři roky později se ale celá oblast v blízkosti hranic s Německem uzavřela s nástupem komunismu. Chatu pak používala Pohraniční stráž, postupem let chátrala, nakonec byla zcela zničena a dnes z ní zbyly jen ruiny. V okolí chaty se na svahu dokonce konaly lyžařské závody – 1. velká sjezdová cena Šumavy (1935).

Vstup do přírodní památky Královský hvozd a jejího ochranného pásma mimo označené trasy je dne 3. září 2022 omezen speciálním povolením od CHKO Šumava na vstup jediné skupiny návštěvníků v počtu maximálně 100 osob. Vstupujícím osobám je umožněno pohybovat se mimo značené trasy přírodní památky a jejího ochranného pásma pouze po lesní komunikaci vedoucí údolím Svarožné těsně při levém břehu toku Svarožná až ke státní hranici.

Dále je umožněno na vrcholu Svarohu vstupovat po nejbližší možné spojnici od státní hranice k ruinám Juránkovy chaty a zpět. Při tom je nutné maximálně šetřit všechny složky přírodního prostředí a v území zachovávat klid. Jakýkoli jiný vstup skupiny či jednotlivců ať už před nebo po skončení setkání na Juránkově chatě do přírodní památky a jejího ochranného pásma není možný.

Výrok rozhodnutí předpokládá, že skupina osob využije k přesunu od státní hranice na toku Svarožné ke státní hranici u Juránkovy chaty bavorské cesty na území SRN. Rozhodnutí současně umožňuje osobám pouze vstupovat tiše a ohleduplně do biotopů chráněné fauny. Osoby jsou povinny procházet územím v ucelené skupině a chovat se tak, aby rušení živočichů omezily na minimum. Organizátoři akce vyzývají k dodržování stanovených podmínek Chráněnou krajinnou oblastí Šumava.

Tato oblast je dnes chráněna, buď jako přírodní památka, národní přírodní rezervace nebo dokonce jako „zvláště chráněná část přírody“. Celá oblast je tak pro turisty uzavřena, zatímco z bavorské strany sem vedou značené turistické stezky, přičemž z německé strany je tato lokalita chráněna v podobném režimu jako česká.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Richard Beneš, Michal Šnebergr, Otevřená Šumava, soukromý archiv Zdeňka Roučky

Štítky Juránkova chata, Svaroh, Emil Kintzl, Otevřená Šumava, chata, zřícenina, Šumava, státní hranice, Německo, druhá světová válka, Norbert Lang, Německá armáda, CHKO Šumava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pouze 100 turistů může jediný den vyjít z české strany k ruinám Juránkovy chaty na vrcholu šumavského Svarohu  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.