Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Liberec odevzdal přihlášku do soutěže o Evropské hlavní město kultury 2028. Konkurují mu Brno nebo České Budějovice

Od loňského listopadu pracovala liberecká radnice spolu se zástupci nejrůznějších institucí a spolků na přihlášce Liberce do prvního kola soutěže o Evropské hlavní město kultury 2028 (EHMK 2028). Tu nakonec zástupci města v úterý odevzdali na ministerstvu kultury. Jde o 20 výtisků šedesátistránkové knihy – takzvaného bidbooku.

„Pro statutární město Liberec je to historická chvíle a také zcela mimořádná a neopakovatelná šance na rozvoj celého libereckého regionu v mnoha kreativních oblastech,“ okomentoval primátor Jaroslav Zámečník (Starostové pro LK).

Na přihlášce pracoval tým více než sedmdesáti lidí od loňského listopadu. Byli to lidé z institucí i spolků, z formálních organizací i dobrovolných seskupení včetně těch z Německa a Polska. Nakonec vznikl šedesátistránkový bidbook, který je souborem odpovědí na dotazy předepsané Evropskou komisí.

„Naše přihláška nejenže odpovídá na jasně dané otázky týkající se například rozpočtu města na kulturu nebo propojení kandidatury Liberce s jeho kulturní strategií, ale především zrcadlí Liberec a okolní region. Autentické nálady, názory a přání stovek lidí, se kterými jsme vedli rozhovory, kriticky diskutovali nad současností a budoucností Liberce, nebo si četli jejich každé přání, co by mělo být (i nebýt) v našem městě v roce 2028,“ popsala manažerka projektu a výkonná šéfka týmu Liberec2028 Markéta Sabáčková.

Liberec se také doručením přihlášky snažil poukázat na absurdnost situace, jak veřejná a ekologicky přívětivá doprava pokulhává za tou silniční. Část přihlášek vezl primátor na motorce, druhou pak Markéta Sabáčková s náměstkem pro kulturu Ivanem Langrem (Starostové pro LK) na ministerstvo dovezli vlakem. „Protože udržitelnost mnoha společenských oblastí je alfou i omegou naší přihlášky,“ řekl Langr.

Město Liberec záměr kandidovat na EHMK 2028 oficiálně vyhlásilo 30. listopadu 2020, v červnu 2021 proces kandidatury zpečetilo i zastupitelstvo města, které souběžně schválilo i strategii rozvoje kultury na léta 2022 – 2029. Tvorba přihlášky nakonec přišla na cca 2 milióny korun, 600 tisíc Liberec získal z dotace ministerstva kultury.

Stejně důležitou fází jako tvorba textu je ovšem i prezentace přihlášky před dvanáctičlennou mezinárodní komisí. Ta se uskuteční v termínu mezi 12. až 14. říjnem, kdy se také všechna kandidátská města dozvědí neoficiální verdikt, kdo se probojuje do druhého, finálového kola.

Mezi konkurenty má Liberec v Česku Brno, České Budějovice a Broumov.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Město Liberec

Štítky Liberec, kultura, ehmk, přihláška, Brno, České Budějovice, Ministerstvo kultury České republiky, Starostové a nezávislí, Jaroslav Zámečník, Ivan Langr, Evropská komise, Německo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberec odevzdal přihlášku do soutěže o Evropské hlavní město kultury 2028. Konkurují mu Brno nebo České Budějovice  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.