Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Totálním fiaskem skončila původně avizovaná pompézní akce, Templářský víkend naštval diváky i trhovce

Louka pod kostelem sv. Jiří na Doubravce se měla o víkendu proměnit v dějiště velkolepé bitvy, kde se mělo divákům předvést bezmála 1300 šermířů. Realita byla úplně někde jinde. Účastníků ve finále dorazila zhruba desetina, avizované desítky koní do Plzně nedojely vůbec. Ke všemu skoro celou sobotu pršelo a místo tisíců návštěvníků se jich trousily menší stovky. Stížnosti lidí se jen hromadí a kritikou nešetří ani trhovci i některé šermířské kluby. Sám pořadatel je z výsledku prvního ročníku Templářského víkendu zdrcený a sype si popel na hlavu.

„Chtěl bych se omluvit všem divákům, stánkařům i účinkujícím. Byla to první akce, selhal jsem. Hodně jsem si z toho odnesl a chci na tom zapracovat a chci to změnit. Nechci, aby to vyznělo, že jsem podvodník. Veškerým závazkům dostojíme,“ sdělil Plzeňské Drbně Michael Štrunc, předseda pořádajícího Spolku scénického šermu Militaris Templi.

Slibované bitvy, kdy se jedna odehrála v odpoledních hodinách a druhá po setmění, se nakonec uskutečnily. Sice v menším formátu, ale i přesto se účinkující snažili předvést to nejlepší. Spolek Vypito přivezl i obléhací stroj trebuchet, ze kterého ve večerní ukázce dokonce stříleli ohnivé koule.

Templářský víkend měla být největší akce v rámci České republiky. Jenom bitevní pole zabíralo úctyhodnou plochu 380 x 170 metrů a mělo na něm vyrůst 75 metrů dlouhé opevnění s ochozem, cimbuřím a předsunutou pevností v předhradí. V boji o Akkon se měly utkat stovky bojovníků na 65 koních. K velkému zklamání pořadatele i samotných diváků nakonec koně vůbec nepřijeli a podobně neslavně skončila i slibovaná účast tisícovky rytířů.

„Jsme připraveni vrátit divákům peníze za zakoupené vstupenky na nedělní program. Lidé se mohou obracet na e-mail info@militaristempli.cz. Sobotu kompenzovat nebudeme, protože proběhlo v podstatě všechno, co jsme měli naplánované. Jediné, čeho se diváci nedočkali byli koně. Bohužel tři kamiony, které je převážely, uvízly na pastvině. Největším problémem bylo počasí, které ovlivnit nedokážeme,“ vysvětluje Štrunc.

Právě déšť byl podle něj důvodem, proč si to drtivá většina účastníků nakonec rozmyslela. „Nemám problém doložit registrační přihlášky, kde bylo 1281 šermířů a podle toho se vše odvíjelo. Registrace není závazná, není to smluvní závazek a já nemám žádnou páku, jak lidi donutit přijet. Šermíři v bitvě nejsou placení účastníci. Jsou to lidé, které to baví a chtějí to dělat. Ve chvíli, kdy se rozhodnou, že je špatné počasí a zůstanou raději doma, tak nepřijedou a nikdo jim to nemůže vyčítat,“ pokračuje Štrunc, který dle jeho slov do posledního okamžiku doufal, že šermíři nakonec dorazí.

„Není výjimkou, že se šermíři sjíždějí na akci po dobu dvou až tří dnů. Ti lidé také chodí do práce. A upřímně, kdybych nutil šermíře, aby se mi upsali, tak jsem sám jako šermíř skončil. Šermíři jsou srdcaři a nechtějí se nechat svazovat smlouvami. Je to o důvěře,“ říká rozhodně pořadatel.

Na louku u sv. Jiří na Doubravce mělo podle odhadů během tří dnů dorazit až 17 tisíc návštěvníků. Pořadatelé vycházeli z údajů o jiných akcích, které se tam konaly. Podle toho také připravili zázemí. Očekávaný sobotní program se nakonec v menším měřítku uskutečnil a sledovaly jej stovky lidí.

Zrušená neděle a rozzuření trhovci

Skoro celá sobota propršela. Když jsme na místo přišli před očekávanou bitvou, schovávaly se desítky návštěvníků pod stanem. U stánků seděli jen naštvaní trhovci a účastnici jen koukali na nebe a čekali, kdy se aspoň trochu protrhají mraky. Nad ránem pak přišla další špatná zpráva – nedělní program se z technických důvodů úplně ruší.

„Dobové tržiště s trhovci bylo pro nás opravdu špatnou zkušeností. Pro některé trhovce úplně nevýdělečná akce, a to i pro nás. Velmi nás zarmoutilo, že kolem toho byly velké ohlasy a že bude velká návštěvnost. O tom, že byla v neděli akce zrušená jsme se dozvěděli díky šermířům, kteří balili a nám to bylo divné. Žádná komunikace od organizátorů ani SMS o zrušení akce. Ničeho takového jsme se nedočkali a ani nikdo z nich za námi nepřišel,“ popsala trhovkyně z Uměleckého truhlářství Květa, která do Plzně přijela s ručně vyráběnými dřevěnými výrobky.

„Nechci přilévat olej do ohně, ale tohle byla pro stánkaře naprostá katastrofa,“ komentoval Martin Klůc, majitel Půjčovny grilu na sele. Na sociální sítě poté přidal video, kde zachycuje liduprázdnou louku. „Zde je náš stánek. Výborný kšeft. Super. Stánkaři brutálně nespokojený. Nikde nikdo,“ komentuje na videu.

Milionové náklady

„Také se začaly objevovat informace, že jsme dostali tři miliony od sponzorů. Netuším, kde to lidé vzali. Ze sponzorských darů jsme dostali 35 tisíc na zajištění koncertu Daniela Hůlky od firmy Klimahome a pak jsme měli dotační podporu 47 tisíc od městského obvodu na zajištění sanitárního zázemí pro diváky a účinkující. Náklady jako takové dosáhly 2,5 milionu korun. Jsou ale kryté ze soukromých zdrojů, nejde o dotace ani sponzorské dary. Pokud lidi mají zájem si to ověřit, není nic jednoduššího, než se podívat na náš transparentní účet, upozorňuje Štrunc.

Komplikace se vrstvily jedna za druhou. To, že se neděle ruší, napsali pořadatelé na sociální sítě v jednu hodinu ráno. „Všechno se to událo hrozně rychle. Rušení nedělního programu jsme řešili ve chvíli, kdy už tam stánkaři nebyli. Mnoho z nich odjelo kvůli počasí a špatné návštěvnosti už během soboty, což plně chápu. Když jsme zjišťovali, jaké máme finanční výstupy a jestli jsme schopni splnit závazky vůči našim partnerům, tak tam nebylo s kým to řešit. Nechtěli jsme dopadnout tak, že si objednáme účinkující a pak jim nebudeme schopni zaplatit. Proto jsme přistoupili operativně k tomuto řešení,“ podotkl pořadatel.

Zklamaní byli i samotní účastníci. Někteří střídmě komentovali, že je situace mrzí, ale jsou rádi, že se alespoň společně setkají. Jsou ale i tací, kteří ostrou kritikou rozhodně nešetří. Pro server Krimi Plzeň se vyjádřila i skupina historického šermu Vypito, která přivezla obléhací stroj trebuchet a nějaké kulisy. 

„Organizátoři naslibovali hory doly, ale nebylo v podstatě nic. My jsme tam byli s trebuchetem a dodali jsme i nějaké kulisy, jak bylo domluveno, ale zbytek naslibovaných věcí prostě nebyl a organizace byla bohužel dost tristní. Kdyby se řeklo hned a na rovinu, co se nepovedlo, dalo se toho spoustu vyřešit, ale všem nám bylo tvrzeno, že šermíři jsou na cestě, koně jsou na cestě, hradby jsou na cestě. Nevíme co si myslet, každému nám tvrdili něco jiného a nebylo opravdu nic. Přijde nám, že měl někdo vysloveně velké oči. Bohužel se tohle odrazí na pověsti všech účinkujících, což je vysloveně nezasloužené. Všichni účinkující se v rámci situace snažili předvést to nejlepší, co bylo možné, a nezaslouží si odnést chyby, které jsou v tomto případě vysloveně na pořadateli," doplnila zástupkyně skupiny.        

„Pokud to někdo bere jako podvod, tak bych chtěl říct, že i náš spolek přišel o nemalé peníze podobně jako trhovci a další. Rozhodně to nechci vzdát. Chci do Plzně dostat šermířskou akci, která lidi pobaví. Nikdy jsem to nedělal s vidinou pohádkového zisku, což ani nejde. Je to mé hobby. Pokud bude další akce, tak ji pojmeme úplně jiném způsobem. Bude volné vstupné, protože tohle bylo právě teď velký problém, který nás bude stát ještě hodně peněz, které budeme vracet. Nemáme s tím problém. Musíme to vyřešit a postavit se tomu čelem,“ uzavřel Michael Štrunc.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Zuzana Duzbabová

Štítky středověká bitva, historický šerm, Templářský víkend, bitva o Akkon, Militaris Templi, šermíř, Plzeň, Doubravka, peníze, kostel, Daniel Hůlka, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Totálním fiaskem skončila původně avizovaná pompézní akce, Templářský víkend naštval diváky i trhovce  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.