Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Zemřela Hana Zagorová. Bylo jí 75 let

, aktualizováno 26. srpna 2022, 15:12

V pátek 26. srpna zemřela zpěvačka Hana Zagorová. Narodila se 6. září 1946 v ostravských Petřkovicích a publikum ji znalo jako jednu z nejpopulárnějších českých zpěvaček. Během kariéry získala devět ocenění Zlatý slavík v letech 1977 až 1985.

Zagorovou dlouhodobě provázely zdravotní problémy. Její stav se začal zhoršovat poté, co v září 2020 dostala koronavirus s velmi těžkým průběhem. Kvůli únavě a oslabení organismu od srpna minulého roku zrušila své pracovní závazky.

Za svoji kariéru nazpívala Zagorová téměř 900 písní, působila v několika souborech a v divadlech Apollo a Semafor. Pak pro ni Karel Vágner sestavil na přelomu let 1972/1973 doprovodný orchestr. Vystupovala s Michalem Prokopem, Petrem Rezkem, Petrem Kotvaldem a Stanislavem Hložkem. V roce 2014 převzala diamantovou desku Supraphonu za deset milionů prodaných zvukových nosičů. O rok později byla akademiky uvedena do Síně slávy při hudebních cenách Anděl. Zatím poslední studiové sólové album Já nemám strach vydala v roce 2018.

O dva roky později natočila Zagorová se svým manželem, operním pěvcem Margitou, desku s názvem Konečně společně. V pražském Divadle Kalich bude mít 16. září premiéru muzikál Biograf láska, v němž zazní 24 písní Zagorové. Autorkou scénáře je spisovatelka a publicistka Uljana Donátová.

"V těchto chvílích vůbec nemyslíme na divadlo, ale hlavně na pana Štefana Margitu a pozůstalé, kterým vyjadřujeme upřímnou soustrast," řekl mluvčí Divadla Kalich Jaroslav Panenka.

Zagorová patřila už od druhé poloviny 60. let k nejvýraznějším postavám tuzemské popové scény. Uplatnila se nejen svým charakteristickým hlasem, ale také jako textařka, herečka a moderátorka.

Kolegové vzpomínají na Hanu Zagorovou jako na skvělou zpěvačku i statečnou ženu

Hudební kolegové Hany Zagorové na ní vzpomínají jako na skvělou zpěvačku i statečnou ženu. "Je to smutná zpráva. Hanka byla hrdinka, s chorobou krve, kterou měla, nebylo lehké žít, natož pak pracovat. Zůstalo za ní množství práce, byla to skvělá umělkyně a dobrý člověk," řekl producent a textař Michael Prostějovský, který pro Zagorovou napsal například text jejího hitu Mimořádná linka.

Zpráva o úmrtí Zagorové byla nepříjemným překvapením pro zpěvačku Lenku Filipovou. "Nemám slov, je to pro mě podobný šok, jako když nečekaně zemřel Miro Žbirka. Půjdu teď na procházku se psem a budu se z toho vzpamatovávat," uvedla.

Podobně zdrcený byl zpěvák a skladatel Marek Ztracený, který je autorem titulní písně posledního alba Zagorové Já nemám strach. "Nemůžu mluvit... Puká mi srdce. Jediné, co k tomu chci říct je na mých sociálních sítích," napsal v sms.

Textař a bývalý prezidentský kandidát Michal Horáček ocenil Zagorovou jako zpěvačku i jako angažovanou umělkyni, která v roce 1989 podepsala petici Několik vět. "Bylo to velké překvapení, ve svém projevu o ní hovořil tehdejší komunistický šéf Miloš Jakeš," připomněl Horáček. "Byla spíše známá jako představitelka populární hudby, ale ve druhé polovině své kariéry udělala řadu zajímavých šansonů. Jejího odchodu je mi moc líto, vážil jsem si jí," dodal.

Ondřej Brzobohatý, který pro Zagorovu napsal titulní píseň jejího alba O Lásce, zprávu o smrti Zagorové označil za smutnou nejen pro její blízké, ale pro celou českou kulturu. "Vždycky měla lidem co dát. Považuju si ji jako zpěvačky i jako textařky, proto mě potěšilo, že si do svého repertoáru vybrala moji píseň. Věřil jsem, že svoji nemoc zvládne, je mi to moc líto," uvedl.

Zpráva o odchodu Zagorové velmi zasáhla i zpěvačku Lucii Bílou. "Patřila mezi mé nejmilejší kolegyně a chvíle, kdy jsem s ní sdílela jeviště, pro mě vždy byly velkou radostí. Myslím, že nelze vyjádřit, jaká je to pro naši hudební scénu ztráta. Velmi myslím na Štefana (Margitu), Hančiny blízké i přátele a přeji jim mnoho sil v těchto těžkých chvílích," sdělila.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto archiv Hany Zagorové

Štítky úmrtí, Hana Zagorová, zpěvačka, Praha, kariéra, Štefan Margita, Český slavík, Karel Vágner, Michal Horáček, Michal Prokop, Petr Rezek, Petr Kotvald, Stanislav Hložek, Divadlo Semafor, Program Apollo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zemřela Hana Zagorová. Bylo jí 75 let  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.