Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Brno se pouští do boje proti létajícím reklamám

V brněnských ulicích bude o něco větší pořádek. Podmínkou je, aby lidé dodržovali nové městské nařízení, jež reguluje v historickém centrum města šíření reklamních tiskovin na veřejně přístupných místech. Opatření, které začne platit od poloviny září, se nevztahuje na politickou kampaň.

Na problém s neregulovanou reklamou si dlouhodobě stěžuje například městská část Brno-střed. Úřadu vadí, že na plochách v historickém centru se povalují tiskoviny, které někdo volně odložil do veřejného prostoru.

Jedná se například o komerční reklamní letáky, které zůstávají pohozené před bytovými domy. Vítr je rozvíří a tiskoviny se následně povalují po městě. Městská část vynakládá pravidelně z rozpočtu peníze na úklid, se kterým nám pomáhají i lidé veřejně prospěšných prací,“ popsala Drbně mluvčí městské části Brno-střed Kateřina Dobešová.

Úřad sídlící v Dominikánské ulici proto poslal žádost na brněnskou radnici, aby vytvořila nová opatření. Podle nových pravidel se na území památkové zóny zakazuje šíření reklamy na veřejných přístupných místech mimo provozovnu. 

Městská část Brno-střed požádala o doplnění některých druhů komunikačních médií do nařízení města, jímž je regulováno šíření reklamy, a to z důvodu, že chce na území městské památkové rezervace aktivně řešit znečišťování ulic, parků a dalších veřejných prostranství letáky, navštívenkami nebo reklamními tiskovinami a obdobnými materiály,“ sdělila brněnská primátorka Markéta Vaňková (ODS).

Na dodržování nařízení dohlédnou pracovníci úřadu, strážníci i veřejnost, která má možnost situaci zdokumentovat. Stížnost se dostane až na krajský úřad, jenž následně má pravomoc udělit sankci. Opatření má také výjimky. „Regulace netýká shromáždění, průvodů a manifestací (ve vztahu k zákonu o právu shromažďovacím) a dále kulturních, sportovních, vzdělávacích a charitativních akcí. Nyní se k tomu přidaly politické kampaně, které by tak nebylo možné spojit s rozdáváním volebních programů a upoutávek,“ uvedl mluvčí brněnské radnice Filip Poňuchálek

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Nicole Piňosová

Štítky Brno, reklama, Regulace, Nařízení, městská část, Brno-střed, Markéta Vaňková, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno se pouští do boje proti létajícím reklamám  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.