Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

O účast v pražských volebních komisích není velký zájem. Někde proto zvyšují odměny

Za měsíc proběhnou komunální volby a řada městských částí v Praze má problém obsadit místa v okrskových volebních komisích. Některé proto motivují možné zájemce zvýšením odměn, další obsadí místa zaměstnanci radnic nebo členy jejich rodin.

Trojka nemá náhradníky

Z městských částí, které oslovila redakce Pražské Drbny, mají nejmenší problémy Praha 3 a Praha 13. Ze zákona musí být v komisi komunálních voleb šest členů. „Zájemců o práci v komisi máme aktuálně přibližně tolik, kolik budeme obsazovat míst. Obvykle jde o lidi, kteří se na práci v komisích podílí pravidelně. Žádné náhradníky však k dispozici nemáme,“ uvedl pro redakci Drbny mluvčí městské části Pavel Trojan.

Podle mluvčí Lucie Steinerové projevují lidé v třinácté městské části stabilní zájem o účast v komisích, pravidelně se vracejí a radnice má proto dostatek zájemců.

Devítka přidá pět set

Sedmička měla ještě v úterý 50 zájemců na 144 míst. Jak redakci informoval její mluvčí Martin Vokuš, přihlašování zájemců z řad široké veřejnosti nechá v případě potřeby otevřené prakticky až do dne voleb. „Komise se vždy snažíme nejen naplnit, ale také evidovat náhradníky, neboť se stává, že se voleb někteří z přihlášených zájemců nemohou nakonec zúčastnit kupříkladu ze zdravotních důvodů,“ dodal Vokuš. Rada městské části chce také lidi motivovat zvýšením finančního příspěvku o tři sta korun. Předseda tedy dostane 2900 korun, místopředseda 2800 a členové 2500.

Ke stejnému kroku přistoupila i devátá městská část, všem komisařům přidá k základu dokonce pět set korun.

Praha 4 letos zaznamenala nižší zájem než v roce 2018 a vysvětluje to dřívějším konáním voleb. Letos to je o víkendu 23. a 24. září, před čtyřmi to bylo 5. a 6. října. Stejně jako ostatní radnice doufá, že některá místa obsadí delegovaní členové politických stran. „Pokud by se nepodařilo volební komise naplnit delegovanými členy a zájemci z řad občanů, musely by být doplněny zaměstnanci úřadu MČ Praha 4,“ vysvětlil redakci Drbny mluvčí Čtyřky Jiří Bigas.

Lidi odrazuje strach z covidu

Podle mluvčího Prahy 10 Jana Hamrníka klesl zájem o účast ve volebních komisích asi o čtyřicet procent, vinu na tom přičítá i strachu z covidu. Do 109 okrsků potřebuje Desítka asi sedm set lidí, z řad veřejnosti má zatím okolo dvou set zájemců. Další bude hledat i pomocí kampaně na sociálních sítích.

I Praha 17 lidi jen těžko shání. „Bohužel, pro tyto náročné trojité a dvou kolové volby velký zájem ze strany členů není. I delegování členů okrskových volebních komisí volebními stranami je v těchto volbách znatelně menší,“ sdělil redakci mluvčí radnice Jiří Holub. Komisaře proto hledají třeba v rodinách úředníků pracujících pro městskou část.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Jan Homolka

Štítky komunální volby, volební komise, odměna, členové, městské části, Praha, městská část, radnice, Drbna.cz, Pavel Trojan, Aloys Skoumal

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

O účast v pražských volebních komisích není velký zájem. Někde proto zvyšují odměny  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.