Počasí dnes11 °C, zítra10 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Řeky jsou pro Budějce nákladnou dopravní překážkou, napsal primátor města

Velkou vlnu reakcí vyvolalo vyjádření primátora Českých Budějovic Jiřího Svobody (ANO), který v Týdeníku Respekt odpovídal na otázku, co by pro město znamenalo, kdyby v něm vyschly řeky. Svoboda v odpovědi mimo jiné zmínil, že jsou spíše nákladnou dopravní překážkou.

Týdeník Respekt se věnoval tématu vysychajících řek v Německu nebo Itálii. V souvislosti s tím položil primátorům českých měst otázku, co by konkrétně pro jejich město znamenalo, kdyby řeky v něm vyschly. Odpověď budějckého primátora Jiřího Svobody (ANO) vyvolala na internetu mnoho reakcí.

„Je to tak málo pravděpodobný a nerealistický scénář, že nemá smysl se tím zabývat. Ve vztahu k městu jsou řeky (máme dvě) spíše nákladnou dopravní překážkou – musíme stavět a opravovat mosty a řešit následky povodní či zachraňovat topící se. Také musíme pravidelně trénovat stavby protipovodňových stěn a v případě povodní je montovat. Pokud by trvale zmizely, pominou i výše zmíněné problémy, ušetříme v rozpočtu, plochu využijeme pro parkování, které nám zoufale chybí (naše město má pouhých 55 kilometrů čtverečních). Na druhou stranu se zhorší mikroklima, možnosti využití řek v rámci rekreace, turistického ruchu a architektonického dotváření města. Znovu však opakuji, je to ryze hypotetická a krajně nepravděpodobná úvaha. K Českým Budějovicím řeky, potoky a rybníky neodmyslitelně patří,“ napsal týdeníku Svoboda.

Na jeho slova reagoval na Instagramu samotný šéfredaktor Respektu Erik Tabery. „Z téhle odpovědi doslova mrazí,“ napsal. Vyjádření na Twitter přidala také organizace Greenpeace ČR. „Na co řeky, když bychom místo nich mohli přece parkovat. Primátor Českých Budějovic Jiří Svoboda má k přírodě řekněme velmi specifický vztah. Vědí v Budějicích, že parkovací místa se na rozdíl od vody nedají pít, nelze s nimi zalévat, ani na chov ryb to není to pravé ořechové?“ komentovala organizace na Twitteru.

Primátorovu odpověď na Facebooku odsoudil také Martin Novotný, který působí ve skupině Akční Budějčáci a v podzimních komunálních volbách kandiduje za stranu Pirátů. „Po všech těch architektonických soutěžích a dobrých projektech si člověk od našeho pana primátora přečte, že řeky jsou pro město jen přítěž, a že by vlastě bylo fajn místo nich mít parkoviště, nu co dodat, pan Svoboda pečuje o naše město s péčí řádného hospodáře,“ napsal.

Zastupitel Jan Mádl (Čisté Budějovice), který v nadcházejících volbách kandiduje za STAN, napsal, že se stydí, že je s primátorem v koalici.

Řeky jsou přitom v Českých Budějovicích velkým tématem. Město před nedávnem schválilo strategickou studii Město a voda, která se je snaží začlenit do života lidí, ať už zpřístupněním břehů, zpříjemněním okolí vodních toků nebo plány na zásadní proměnu například Zátkova a Jiráskova nábřeží. Na pondělní radě města bylo navíc vypsáno výběrové řízení na zpracování projektové dokumentace Slunečního ostrova u náplavky na Vltavě.

„Město definovalo svůj postoj k oběma řekám ve strategické studii Město a voda. Ta byla s úžasně pozitivní odezvou přijata veřejností a podle ní již čtyři roky připravujeme a realizujeme jednotlivé projekty na obou řekách. Osobně nepovažuji řeky za překážky, ale za skvělou a po všech stránkách užitečnou součást městského života," vyjádřil se k celé situaci první náměstek primátora Juraj Thoma (HOPB).

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město České Budějovice

Štítky Respekt, primátor, Jiří Svoboda, řeky, vyjádření, České Budějovice, ANO 2011, Itálie, Německo, Twitter, Erik Tabery, Martin Novotný

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Řeky jsou pro Budějce nákladnou dopravní překážkou, napsal primátor města  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.