Počasí dnes25 °C, zítra26 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Po Putinově agresi na Ukrajině ruský Danaflex vycouval z Prostějova. Továrnu prodal Švýcarům

Po napadení Ukrajiny vycouvala ruská společnost Danaflex z Prostějova. Továrnu na výrobu flexibilních obalů DGPack prodala švýcarské skupině Amcor Group. Závod zaměstnává 130 lidí, stavba přišla na bezmála miliardu. Po ruské invazi na Ukrajinu však EU vůči Rusku zavedla rozsáhlé sankce.

Smlouvu o prodeji stoprocentního podílu ve firmě DGPack, která má základní kapitál 1,073 miliardy korun, zástupci společností Danaflex a Amcor Group podepsali 22. července. Cena nebyla zveřejněna.

Rusové se chtěli přes Prostějov dostat do Evropy. Ve zdejší průmyslové zóně investovali kvůli její výhodné poloze. "DGPack je významnou investicí firmy Danaflex na cestě do Evropy. Danaflex tímto projektem zvýší své stávající exportní možnosti. Český projekt umožní přiblížit se evropským zákazníkům a rychleji reagovat na globální trendy a požadavky obchodních partnerů," řekla v roce 2019 Irena Vaňková ze společnosti DGPack.

Firma tehdy měla tři závody v Rusku, prostějovský podnik byl její první investicí mimo hranice Ruské federace. Sankce EU však po Putinově agresivní válce na Ukrajině omezily přístup Ruska ke kapitálu, zacíleny jsou na energetiku, dopravu, obchod či bankovnictví.

DGPack zabral plochu zhruba 12 400 metrů čtverečních a ročně může vyrobit až 15 tisíc tun flexibilních obalů používaných například v potravinářském průmyslu. Švýcarská skupina Amcor patří mezi hlavní světové výrobce obalů pro potraviny, nápoje, farmaceutické, lékařské a osobní produkty. Podniká ve 43 zemích, zaměstnává zhruba 44 tisíc pracovníků a její roční tržby činí 15 miliard dolarů.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto FB DGPack Prostějov

Štítky Danaflex, DGPack, odchod, sankce, agrese, válka, Ukrajina, Putin, Rusko, Švýcarsko, obaly, plasty, Amcor Group, Prostějov, Vladimir Vladimirovič Putin, Evropská unie, ruská invaze na Ukrajinu, Evropa, Irena Vaňková

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Po Putinově agresi na Ukrajině ruský Danaflex vycouval z Prostějova. Továrnu prodal Švýcarům  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.