Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Kavárna si do výlohy vylepila Putina. Je to ku*va, říká majitel

Kavárna s názvem Ty kávo, která funguje v ulici Jindřicha Plachty na pražském Smíchově dva roky, je svým zákazníkům dobře známá charakteristickou a vtipnou komunikací nejen přímo v prodejně, ale i na sociálních sítích. Aktuálně kavárna zákazníky a kolemjdoucí provokuje, ale i baví nebo štve vyobrazením portrétu ruského diktátora Vladimira Putina zakomponovaného do slova „ku*va“.

„Byla to vlastně docela spontánní reakce na to, co se začalo dít na Ukrajině“

Portrét Vladimira Putina zkombinovaný se slovem „ku*va“ zdobí výlohu kavárny Ty kávo od letošního března, kdy Rusko rozpoutalo válku na Ukrajině. „Byla to vlastně docela spontánní reakce na to, co se začalo dít na Ukrajině. Přišlo mi, že je to názor, který si myslí spousta lidí, ale nikdo to takhle natvrdo ve veřejném prostoru neřekne. Slyšel jsem, že se to komentuje slovy, kterými jsou lidé zvyklí světové dění komentovat, ale tohle je mnohem mimořádnější zlo, které si takové označení zaslouží,“ řekl naší redakci majitel kavárny Jakub Zachoval.

Jedním z motivů vylepení Putinovy hlavy do výlohy, byl i rozhovor s ukrajinským velvyslancem Yevhenem Perebyinisem, který Jakub Zachoval zaslechl v médiích. „On říkal, že dobrá je každá pomoc, ale i to, že se těm lidem postiženým válkou dá najevo to, že s nimi někdo sympatizuje. Takže ono to má i tenhle smysl.“

„Je to ku*va!“

Na otázku, zda se za slabikami „ku“ a „va“ rozdělenými obrázkem Putina náhodou neskrývá nějaká nápaditá zkratka Zachoval odpovídá bryskně. „Ne. Je to ku*va! Je tam jeho obličej, ale pod tím máme ještě QR kód, díky kterému mohou lidé pomoci obětem Putinova tažení,“ popisuje. Kromě portrétu Putina a urážky je totiž na výloze zobrazen QR kód, pomocí kterého mohou lidé posílat finanční pomoc Ukrajině na účet Charity České republiky.

Nadávka „ku*va“ ve výloze není kompletní, chybí jí totiž písmeno „r“. „Měl jsem obavy, aby to nebylo zbytečně moc vulgární, takže když tam písmeno „r“ není, je to v pohodě. Myslícím lidem to dojde a zároveň se nemusejí pohoršovat rodiče, kteří třeba půjdou kolem okolo s dítětem, které už umí číst, že by četlo sprostá slova z výlohy,“ vysvětluje Zachoval.

„Když se jim to nelíbí, ať tam nechodí a když tam nepůjdou, mně to vadit nebude“

Reakce lidí na nápis ve výloze jsou různé. „Většina lidí se tím pobaví, smějí se tomu a chválí nám to nebo si to fotí, těch je asi 99 procent, ale samozřejmě jsme zaznamenali i záporné reakce. Občas přijdou lidi, kteří jsou proti tomu, ti mají tendenci debatovat ať už se mnou nebo s obsluhou, ale těch je drtivá menšina. Když se jim to nelíbí, ať tam nechodí a když tam nepůjdou, mně to vadit nebude,“ vysvětluje majitel smíchovské kavárny.

Výloha však už u několika lidí vzbudila rozbouření emocí. „Nějaký chlap tam na nás řval, že jsme fašisti, taky jsme tu výlohu už museli třikrát opravovat, protože nám to někdo zničil. Někdo Putinovi nakreslil na hlavu hákový kříž, někdo mu napsal na čelo nápis „chujlo“, což by šlo přeložit jako „zm*d“. Někdo nám to podrápal nebo potrhal písmena, ale vždycky jsme to opravili.“

Kdy Putin z výlohy kavárny zmizí, neví ani sám majitel. „Výlohu používáme dlouhodobě k nějaké vtipné marketingové komunikaci a ten polep výlohy měníme. Zatím je to aktuální, ale uznávám, že když se zamýšlím nad tím, co tam dát po tom, je to pro mě docela výzva, protože jsme tam zatím měli spíš odlehčené a humorné věci. Teď je otázkou, jak to důstojně změnit,“ uzavřel naše povídání Jakub Zachoval.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Ty kávo

Štítky kavárna, Putin, válka, Ukrajina, Rusko, Ty kávo, Smíchov, Praha, Vladimir Vladimirovič Putin, Jindřich Plachta, ruská invaze na Ukrajinu, portrét, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

IVAN FILIPEC

S válkou nesouhlasím, ale nesouhlasím s Ukrajinou, je špatné a alarmující, když jejich čelní představitel vyznamenává jako hrdiny členy UPA Banderovce, ti měli ve znaku trojzubec, je to symbol na stejné úrobi jako hákový kříž.Tohle by si měly vyřídit Rusko a Ukrajina bez vojenské podpory USA a jiných. Jediný kdo vyhraje budou USA, Ukrajina příjde o tu část území, která patřila Rusku a bude mít zničenou infrastrukturu. Rusko udělalo to co muselo a předem varovalo, Ukrajina porušila všechny minské dohody. Většina myslících ví, že za vše může Ukrajina.

Pátek, 19. srpna 2022, 12:48Odpovědět

Kavárna si do výlohy vylepila Putina. Je to ku*va, říká majitel  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.