Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Znojmo posílá do parků policisty. Má problémy s teenagery a Romy z Brna

Městské parky ve Znojmě jsou pod větším dozorem. Místní radnice vyslala do veřejných prostranství posílené hlídky strážníků a policistů, aby dohlédli na pořádek a zmírnili rostoucí napětí. Město se potýká zejména s problémovými skupinkami teenagerů a Romů, s nimiž má město dlouhodobé potíže.

Znojmo přistupuje k opatření, které spočívá v pravidelných kontrolách státní a městské policie v Dolním, Středním a Horním parku, kvůli častějším stížnostem místních. Lidé si stěžují, že se v prostorách necítí bezpečně. Podněty se podle znojemského starosty Jakuba Malačky (nez.) týkají například skupinek hlučných teenagerů i Romů, kteří o sobě ve městě zase dávají po čase vědět. 

V posledních měsících se situace s romskou komunitou uklidnila. Nyní ale znovu vznikají problémy, což souvisí s letním počasí, kdy jsou lidé častěji venku. Nedávno k nám dorazila problematická rodina z Brna. Podle našich informací se ale do města nepřestěhovala, ale pouze tu tráví léto u příbuzných,“ popsal Drbně šéf znojemské radnice.

Rodiny si vyřizují účty

Znojmo řeší problémy s romskými rodinami zejména od minulého roku. Tehdy se do oblíbené turistické destinace nedaleko rakouských hranic přestěhovalo několik romských rodin ze Slovenska, severu Čech i Brna. Podle místních stáli za mnohými přestupky. Šlo o znečišťování veřejného prostranství nebo fyzické napadení osob. Problémy s dodržováním městských vyhlášek připustil i starosta. „Naposledy v neděli jsme řešili případ, kdy členové jedné rodiny vzali železné trubky a chtěli si vyřizovat účty s jinou rodinou, která údajně zbila jejich syna,“ sdělil Malačka. 

Dvoučlenné hlídky i hledání preventisty

Město řeší bezpečnost v parcích i centru intenzivně v posledních měsících. V návaznosti na události loňského i letošního roku vypsalo výběrové řízení na pozici asistenta prevence kriminality nebo instalovalo do Středního a Dolního parku tři nová monitorovací zařízení. „Kamery nám pomohly vyřešit již několik krizových situací. V období letních prázdnin se ovšem v parcích zdržuje více osob a dochází zde častěji k různým přestupkům,“ řekl ředitel Městské policie Znojmo Petr Hladký.

Nyní okresní město vysílá do terénu smíšené hlídky tvořené strážníky a policisty. Do současné chvíle hlídkovala v parcích vždy jednočlenná hlídka Městské policie Znojmo. Od čtvrtka už jsou dvoučlenné. „Díky spojení policistů a strážníků budou hlídky posilněny a zefektivněny, přičemž v každé hlídce zůstanou zachovány pravomoci obou složek. Hlídky spolu budou kooperovat od odpoledních do večerních hodin. Průběžně bude probíhat vyhodnocení, nakolik se tato spolupráce osvědčila a jakým způsobem bude spolupráce dále pokračovat,“ uvedla Soňa Bystřická, mluvčí znojemské radnice. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Znojmo

Štítky Znojmo, Romové, Brno, Bezpečnost, Policie, radnice, rodina, obecní policie, Česko, Slovensko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Znojmo posílá do parků policisty. Má problémy s teenagery a Romy z Brna  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.