Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Netopýři neušetřili ani magistrát a obsadili jednu kancelář, výstraha před nimi stále trvá

I nadále trvá výstraha před netopýry, kteří v těchto horkých dnech berou doslova útokem město Plzeň. To totiž leží na jejich hlavní tahové trase a je odjakživa zastávkou pro stovky až tisíce těchto jinak užitečných a létajících savců. Množí se samozřejmě případy, kdy netopýři obsadí byty nebo domy, které pak pořádně znečistí.

Celkem 51 živých a šest uhynulých netopýrů hvízdavých jsme zajistili v aktuálně nevyužívané kanceláři budovy Magistrátu města Plzně. „Pracovníci údržby magistrátních budov museli kvůli návštěvě několika desítek netopýrů hvízdavých rozebrat téměř celou kancelář a odchytem strávili v několika lidech dvě docela krušné hodiny! A to 57 netopýrů je oproti 300 až 500 jedinců relativně legrace,“ uvedl šéf plzeňské záchranné stanice živočichů Karel Makoň.

Otevřená ventilačka činžovního domu zase přilákala netopýry pohybující se ve vnitrobloku ulic Jagellonská, Škroupova, Americká, Resslova. Výskyt netopýrů hvízdavých je teď ale po celém městě, a to od historického jádra až po okrajové části, parky a zeleň.

Teplejší prostředí ve městě, spolu s pouličním osvětlením, hmyzem jakožto potravou a pěti plzeňskými řekami je pro migrující netopýry důležitou zastávkou. „Proto větráte-li, jedete na dovolenou, nebudete doma, či máte otevřenou třeba jen ventilačku, zcela určitě byste měli mít ve vlastním zájmu teď a minimálně po dobu následujících tří až čtyř týdnů v oknech síta proti hmyzu. Důležitá je totiž prevence než pak nákladné složité a drahé odstraňování následků,“ říká Makoň.

Na problém s netopýry upozorňují zvířecí záchranáři již několik let stále dokola, aktuálně vyhlásili netopýří výstrahu už pro celé území města, i když lokality, domy, budovy se každý rok notoricky opakují, majitelé či nájemníci jsou nepoučitelní!

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Karel Makoň, DESOP

Štítky netopýři, větrání, záchranná stanice, netopýři v bytech, záchrana netopýrů, Plzeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Netopýři neušetřili ani magistrát a obsadili jednu kancelář, výstraha před nimi stále trvá  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.