Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Kvůli nanonástřiků chce senátorka Chalánková po prostějovském primátorovi Jurovi omluvu

Senátorka Jitka Chalánková vyzvala prostějovského primátora Františka Juru, aby se kvůli nanonástřikům v základních a mateřských školách veřejně omluvil rodičům dětí i kritikům, kteří upozorňovali na možná rizika. Posudek, kterým se radnice oháněla, totiž neodpovídal zákonu o znalcích.

Pracovníci specializované firmy ošetřili oxidem titaničitým desítku mateřských a základních škol v Prostějově loni v únoru. Kvůli vlně kritiky radnice celou akci po pár dnech stopla. Město se hájilo tím, že nanonástřiky jsou bezpečné, nemají negativní vliv na lidské zdraví a zabrání šíření koronaviru.

Před pár dny však vyšlo najevo, že posudek, kterým se radnice oháněla, neodpovídal zákonu o znalcích. Ministerstvo spravedlnosti znalce Vladimíra Procházku potrestalo za přestupek a udělilo mu pokutu. 

"Je to velmi vážná zpráva a prostějovská radnice na ni musí reagovat. Od primátora Jury očekávám přinejmenším hlasitou a veřejnou omluvu," vyzvala primátora senátorka za Prostějovsko Jitka Chalánková (BEZPP). Prostějovská radnice by podle ní měla zvážit další kroky, které do budoucna znemožní podobné neodborné zásahy, které ohrožují zdraví dětí.

Primátor Prostějova František Jura (ANO) reagoval, že radnice jednala v dobré víře. Podle něho byly nanonástřiky oxidem titaničitým v mnoha městech použity ve vozidlech městské hromadné dopravy či zdravotnických zařízeních. Někteří odborníci podle něho sice hovořili o tom, že z pohledu předběžné opatrnosti by se tyto nanonástřiky provádět neměly.

"Jiní odborníci ale zase říkají, že podíl titanu v nanonástřiku je v takové míře, že jednoznačně větší podíl titanu je v zubní pastě a jiných prostředcích denní potřeby. To jsou fakta. Podle odborníků nikdy nehrozilo žádné akutní nebezpečí pro děti, ani dlouhodobé poškození zdraví," řekl Jura.

Podle Chalánkové naopak nevhodnost použití nanonástřiků ve školách dokládá například rozhodnutí Evropské komise, která oxid titaničitý označila za karcinogen, i expertní stanovisko podepsané odborníky z několika institucí. Chalánková podotkla, že podle všeho nemá tento nanonástřik ani slibovaný účinek v omezení šíření koronaviru, což konstatoval ve svém stanovisku i Státní zdravotní ústav.

Hana Naiclerová (STAN), poslankyně Parlamentu ČR
"Vedení města Prostějova bylo opakovaně upozorňováno na rizika spojená s aplikací nástřiků. Ignorovali je a místo toho se zaklínali posudkem, který byl od začátku neobjektivní a o žádné odborné znalecké posouzení se vlastně nejednalo. Primátor Jura a náměstek Krchňavý by měli vyvodit politickou odpovědnost, není možné se tvářit, že se nic nestalo."

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky nanonástřiky, senátorka, Chalánková, primátor, Jura, omluva, trest, znalec, posudek, Prostějov, František Jura, Jitka Chalánková, radnice, zdraví, Vladimír Procházka, Ministerstvo spravedlnosti České republiky, Evropská komise, Hana Naiclerová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kvůli nanonástřiků chce senátorka Chalánková po prostějovském primátorovi Jurovi omluvu  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.