Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Pražský Mordor půjde začátkem roku k zemi. Známou věž nahradí bytový komplex

Na začátku příštího roku dělníci zbourají žižkovskou vysílací věž Ústřední telekomunikační budovy, která je nejen na Žižkově známá pod přezdívkou Mordor. Developerská skupina Central Group, která je od roku 2017 majitelem areálu v Olšanské ulici, zahájí v lednu 2022 demolici budov na zmíněném pozemku. Známou věž nahradí bytový komplex, který však nebude budovaný podle původního návrhu Evy Jiřičné. Ten už dříve zamítlo UNESCO.

Mordor půjde k zemi začátkem roku

Developerská společnost Central Group koupila Ústřední telekomunikační budovu a přilehlý pozemek od společnosti Česká telekomunikační infrastruktura (CETIN) ze skupiny PPF už v roce 2017 za 660 milionů korun. Před třemi lety pak developeři představili vítězný projekt, který se však nakonec realizovat nebude.

Jak jsme informovali loni v červnu, UNESCO zakázalo stavbu původního projektu, který počítal s vybudováním zhruba tisícovky bytů za asi šest miliard korun. Součástí projektu architektky Evy Jiřičné totiž byly tři kontroverní věže, z nichž nejnižší měla měřit 80 metrů, prostřední asi 90 metrů a nejvyšší neměla přesáhnout 100 metrů. Ty nakonec na místě stavby, které se přezdívá Mordor, stát nebudou.

UNESCO požaduje, aby nové stavby na místě dřívějšího areálu Telecomu s 96 metrů vysokou telekomunikační věží nepřesahovaly okolní zástavbu, mohou tak být vysoké maximálně 54 metrů. „I když je tato nová podmínka UNESCO velmi specifická, nezbývá, než ji respektovat, aby se v místě mohlo stavět. Stavby budou výrazně nižší a řešené do formy městských bloků s velkým akcentem na zeleň, veřejný prostor a živý parter s mnoha drobnými obchody, službami, restauracemi a kavárnami," uvedl před rokem na setkání s novináři majitel developerské společnosti Central Group Dušan Kunovský.

Premiér Andrej Babiš slíbil, že lék pro malého Adámka zaplatí pojišťovna

Tři děti trpící svalovou spinální atrofií Maxík, Adámek a Oliver mají velkou šanci na záchranu svého života. Ministerstvo zdravotnictví schválilo lék Zolgensma, který dle premiéra stojí zhruba 53 milionů korun a může dětem pomoci k návratu do...

„Nový návrh veřejnosti představíme až poté, co bude koncepce finalizovaná“

Jak budou vypadat stavby, které dělníci vybudují na místě telekomunikační věže v Olšanské ulici v Praze 3 zatím není jasné. „Projekt Centrum Nového Žižkova prochází kompletní úpravou a jeho podoba i koncepce se stále ještě vyvíjí. Nový návrh veřejnosti představíme až poté, co bude koncepce finalizovaná. Předpokládáme, že by k tomu mohlo dojít v příštím roce, přesný harmonogram ale v tuto chvíli ještě stanovený není,“ uvedl dnes pro naši redakci mluvčí Central Group Ondřej Šťastný.

Šťastný zároveň doplnil, že nová podoba bude od studia AI Design a Evy Jiřičné, která realizovala také původní návrh zahrnující zmiňované vysoké vlnité věže. Ty možná najdou své místo jinde. „Již jednáme o dalších vhodných místech v Praze. Těch ale není mnoho, protože výškové stavby jsou v hlavním městě vždy velmi citlivou záležitostí. Pokud se vhodné místo v Praze nenalezne, pak jsme již dostali některé nabídky na koupi pozemků v Brně nebo Bratislavě. A pokud bychom se ani tam nedohodli, budeme hledat dále v zahraničí," vysvětlil Kunovský.

Hodnocení článku je 50 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Ústřední telekomunikační budova, Mordor, byty, demolice, Praha, Budova CETIN, UNESCO, Central Group, Eva Jiřičná, pozemek, Žižkov, projekt, Česká telekomunikační infrastruktura

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pražský Mordor půjde začátkem roku k zemi. Známou věž nahradí bytový komplex  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.