Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Chemii v obilí už nechceme, hlásí vědci z Brna

Stopku chemikáliím v obilí dají brněnští výzkumníci. Do čtyř let chemické moření nahradí plamenem, který osivo proti nemocím a plísním ochrání stejně kvalitně, navíc je šetrnější k přírodě. Kromě nového způsobu ochrany semen vyrobí stroj, jenž ekologickou cestou zpracuje desítky tun semen za hodinu.

Výměnou chemie za fyziku odborníci zareagovali na přibývající tlak k přechodu k ekologičtějšímu zemědělství. Ačkoliv současné řešení v boji proti škůdcům v obilninách funguje dobře, nové evropské strategie a legislativa nutí zemědělce hledat alternativy. „Spějeme k tomu, že v budoucnu nebude čím sanitovat. Vývoj tedy nebude benefitem jen pro biozemědělce, ale i právě i pro výrobce osiv,“ uvedl Pavel Skryja z Ústavu procesního inženýrství strojní fakulty Vysokého učení technického v Brně (VUT).

Místo chemických látek inženýři použijí oheň. „Semínka v plamenu zdržíme jen velmi krátkou dobu, aby se nezahřála na více než padesát stupňů, předpokládáme, že půjde o milisekundy,“ vysvětlil. Aby se zárodky rostlin nezničily nebo nevysušily, budou muset ve stroji dostatečně rotovat. Zkušební vzorky pak poputují do Troubska, kde odborníci nejdřív zkontrolují jejich klíčivost v laboratoři a následně je vysejí.

Biozrna pro všechny

K testování vědci vybrali semínka pšenice, hrachu a jetele. Protože jsou různě velká a mají odlišné vlastnosti, poslouží vývojářům jako zástupci osiv. Finální technoolgii pak zemědělci budou moct využít na všechny druhy semen.

Výzkumníci potěší i konzumenty obilných výrobků nebo producenty mouky. „Během suchých let nemají s kvalitou obilovin problém. Když je vlhčí rok, musí ale i oni řešit prevenci proti patogenům, aby nedošlo ke kontaminaci mouky,“ dodal.

Pracovníci brněnské univerzity také sestaví stroj, jenž pomůže průmyslovému zpracování obilovin ve velkých objemech. Mašinu, která ekologickou cestou zvládně ošetřit několik desítek tun zrn za hodinu, dokončí do čtyř let.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Brno, vědci, VUT, obilí, zemědělství, chemie, obilniny, osivo, Vysoké učení technické v Brně

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Chemii v obilí už nechceme, hlásí vědci z Brna  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.