Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Tisíce netopýrů berou opět útokem Plzeň. Pozor při večerním větrání, umí totálně zdevastovat byty i domy

Současné teplé večery jsou ideální pro přesuny a návštěvy netopýrů. Plzeň je opět uprostřed tahových cest netopýrů hvízdavých a po celém území města platí výstraha při večerním větrání! Pokud nechcete mít zdevastovaný byt nebo dům od netopýřího trusu a hnijících mrtvolek netopýrů, buďte velmi obezřetní při větrání.

Na netopýří problém v Plzni upozorňují experti ze záchranné stanice živočichů už 30 let, ale lidé jsou stále nepoučitelní. „Doporučujeme do oken osadit síta proti hmyzu. Rovněž nenechávat otevřená okna na osvětlených chodbách a společných prostorách. Nenechávejte ani otevřené ventilačky při odjezdu na dovolenou či víkend! Letošní sezóna se netopýrům evidentně vydařila, a tak prevence je víc než důležitá,“ upozorňuje šéf záchranné stanice Karel Makoň.

I přes četná upozornění a varování pracovníci záchranné stanice vyjížděli v minulosti k mnoha případům, kdy lidem v důsledku neopatrného větrání nalétají do bytů a chodeb domů stovky netopýrů. Majitelé takto zasažených bytů se pak domáhají pomoci od expertů. „Nemáme kapacitu vyjíždět v noci, to samé platí i o hasičích a městské i státní policii. Nepodceňujte danou situaci, následky jsou pak hodně drahé,“ varuje Makoň. Není povinností pracovníků záchranné stanice, ani městské policie, hasičů či města vyjíždět k těmto případům, zejména když k problému dojde opakovaně a cizí nedbalosti. Jinak než včasným a preventivním opatřením ze strany majitele nemovitosti mu nelze předcházet.

Nejvíce ohroženými lokalitami jsou v Plzni Mikulášské náměstí, Chodské náměstí, Borský park, celé Slovany, Bory a část Doubravky, Bolevce, Lochotína, Košutky i Skvrňan, Purkyňova ulice, velmi často se netopýři usídlili v Hotelu Slovan nebo v prostorách polikliniky na Denisově nábřeží.

Plzeň je vyhlášeným centrem netopýrů

„Je úplně jedno, jestli se jedná o činžovní či panelový dům, společnou chodbu anebo garsonku. Prostě svítíte, koukáte na televizi a máte otevřená okna dokořán, je velmi pravděpodobné, že se k vám zalétnou podívat netopýři. V 99 procentech se jedná o jedny z našich nejmenších netopýrů, a to o netopýry hvízdavé. Právě pro ně je Plzeň na čtyřech řekách a s osvětlenými parky, zelení a vodními prvky doslova tahovým strategickým uzlem. Navíc podle odborníků právě v tuto dobu dochází u netopýrů k námluvám a páření, hledání partnerů a potkávání se v rámci jednotlivých populací,“ říká šéf záchranné stanice Karel Makoň.

Není to všude a málokteré město se tím může pochlubit. V Plzni to však všude je a navíc ještě dosti hojné. S trochou nadsázky lze říci, že se do Plzně slétnou stovky, tisíce netopýrů hvízdavých ze širokého a dalekého okolí a udělají si v našem městě takový dvoutýdenní megamejdan. Tady se všichni potkají, hodují na hmyzu kolem lamp, chodbových světel a „paří“ od večera do rána.

Pokud pak k ránu netopýři najdou pěkný útulný a klidný byt s pootevřenou ventilačkou, neváhají ho v době nepřítomnosti jeho lidských obyvatel použít k celodenní siestě. To v reálu znamená totálně ho zadělat a kolikrát i zničit. Majitelé se vrátí domů z dovolené a celý další týden uklízí, větrají a řešít všudepřítomné „myší“ bobky, zápach a zdechliny napadané třeba v lustru, vázičce, na skříni a podobně.

Rizikové jsou i společné prostory obytných domů, kde v rámci teplého počasí aktivní sousedé otevřou okna na chodbě a v mezipatře tak, aby se logicky dům alespoň na chvilku vyvětral. Pak se promění schodiště a vstupní haly v hororové scény, kdy zejména slabší povahy vracející se domů z práce či hospody za tmy ve večerních hodinách odmítají projít chodbou, nebo si myslí, že přebrali. I tady hrají roli nezabezpečená otevřená okna, svítící světla a hmyz přilákaný světlem.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Táňa Typltová, Karel Makoň, DESOP

Štítky netopýři, větrání, záchranná stanice, netopýři v bytech, záchrana netopýrů, Plzeň, ventilace, dům, Plzeň 2-Slovany

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tisíce netopýrů berou opět útokem Plzeň. Pozor při večerním větrání, umí totálně zdevastovat byty i domy  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.