Počasí dnes22 °C, zítra19 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

Firma vypadla z padesátimilionové zakázky kvůli jednomu papíru. Zástupný důvod, tvrdí

Kvůli jednomu papíru se v Olomouci zastavila padesátimilionová stavební zakázka na světelnou signalizaci na výpadovce na Brno a hrozí, že město přijde o dotace. Firma, která nabídla nižší cenu, nedodala originál bankovních záruk a rada ji vyřadila. Považuje to za zástupný důvod.

Zakázku na rekonstrukci světelné signalizace na křižovatce ulic Hraniční a Brněnská a na křižovatce ulic Hraniční a Čajkovského a na vybudování nové signalizace na křižovatce ulic Hraniční, Okružní a I. P. Pavlova za předpokládanou cenou 48 milionů korun vypsalo město Olomouc letos v březnu. Přihlásily se dvě silné firmy, IDS - Inženýrské dopravní stavby Olomouc s cenou 56,7 milionu korun a AŽD Praha se 44,5 milionu.

Pražská firma ovšem nedodala originál listiny o bankovní záruce a radní města ji ze soutěže vyřadili. Společnost to považuje za zástupný důvod a na Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže už podala námitku.

"Důvod považujeme za zcela absurdní a působí to tak, že byl spíše hledán a nalezen nějaký důvod, proč nás vyloučit. Není neobvyklé, že v podobných případech si zadavatel vyžádá doplnění originálních listin. Nabídli jsme podstatně nižší cenu, mělo by být tedy v zájmu zadavatele ušetřit," reagoval mluvčí AŽD Praha Jiří Dlabaja.

Město Olomouc oficiálně sdělilo, že k důvodům vyřazení a celé zakázce nemůže podle zákona nic říct, protože by probíhající soutěž mohlo svým vyjádřením ovlivnit.

"Jsem vázán mlčenlivostí. Ale obecně jde pro obě firmy o prestižní zakázku, o kterou mají velký zájem. Kdybychom pražskou firmu nevyřadili, druhá by to stejně asi napadla u antimonopolního úřadu. Konzultovali jsme to i na ministerstvu a vůbec z toho nemáme radost, protože hrozí, že přijdeme o dotace. Je to opravdu ze všech pohledů špatná situace. Nyní doufáme, že antimonopolní úřad rozhodne co nejdříve," prozradil jeden z radních města pod podmínkou, že nebude jmenovaný.

O zakázce přitom radní nehlasovali jednotně. Akce, která kromě světelné signalizace zahrnuje také úpravy zpevněných ploch a doplnění cyklistických tras, už ovšem nabírá velké zpoždění. Staveniště mělo město vítězné firmě předat v polovině června.

Společnost IDS - Inženýrské dopravní stavby je připravena zakázku udělat co nejrychleji. "Pokud s námi město uzavře smlouvu, jsme připraveni zakázku realizovat co nejdříve. Teď je to v rukou antimonoponího úřadu, čekáme, jak to dopadne," řekl výrobní ředitel firmy Martin Langer.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Anna Skopalová

Štítky zakázka, veřejná soutěž, námitky, vyřazení, cena, světelná signalizace, Olomouc, semafor, Brno, AŽD Praha, Ivan Petrovič Pavlov, Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, Martin Langer, papír

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Firma vypadla z padesátimilionové zakázky kvůli jednomu papíru. Zástupný důvod, tvrdí  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.