Počasí dnes25 °C, zítra26 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

VIDEO: Po celé Praze je od rána cítit zápach spáleniny. Jde o požár v Českém Švýcarsku

Pražany, kteří v noci spali s otevřenými okny, dnes nad ránem probudil zápach kouře. Ten však podle pražských hasičů nepochází z požárů na území hlavního města, ale kvůli povětrnostním podmínkám se do Prahy dostal kouř z obřího požáru, který od neděle ničí les v Českém Švýcarsku.

Hasiči s požárem bojují od neděle

Požár v Národním parku České Švýcarsko vypukl v neděli 24. července 2022, před osmou hodinou hasiči vyhlásili poplach a do obce Hřensko vyjeli likvidovat požár lesního porostu. Rozloha požáru v lokalitě Malinový důl je asi 450 na 150 metrů. Hasiči s plameny bojovali také vrtulníkem s bambi vakem, kterým shazovali na požářiště obrovská množství vody, v čemž budou pokračovat i dnes.

„Letecká služba hasičů je z bezpečnostních důvodů pozastavena, létat budou vrtulníky opět po rozednění,“ uvedl v pondělí večer pro ČTK mluvčí krajských hasičů Milan Rudolf. Ráno na místo dorazí posily z dalších krajů. Stát nyní jedná o pomoci techniky ze Slovenska.

Hlášení z Prahy, ale také z Liberce nebo Pardubic

Od dnešního rána hasiči evidují velký počet volání s nahlášením zápachu kouře. „Po celém území Prahy je cítit zápach po kouři a spálenině. Nemáme hlášený žádný požár. Jedná se o zápach z rozsáhlého požáru v Českém Švýcarsku,“ uvedl mluvčí pražských hasičů Martin Kavka na Twitteru a doporučil omezit větrání.

Volání neevidují jen hasiči z Prahy, ale také z Libereckého nebo dokonce Pardubického kraje. „Vzhledem k povětrnostním podmínkám lze cítit kouř od požáru v Národním parku České Švýcarsko na desítky kilometrů daleko,“ uvedli hasiči na svých sociálních sítích.

„Prosíme občany, aby v tomto specifickém případě, tedy pokud nevidíte další příznaky hoření, například plameny, zvážili, zda nám volat na tísňové linky,“ doplnili hasiči.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto HZS ČR

Štítky požár, Hřensko, dým, kouř, Praha, Národní park České Švýcarsko, Martin Kavka, Slovensko, Twitter

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Po celé Praze je od rána cítit zápach spáleniny. Jde o požár v Českém Švýcarsku  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.