Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Začíná očkování proti covidu čtvrtou dávkou. Ministr zdravotnictví ho doporučuje stihnout před podzimem

Ministerstvo zdravotnictví dnes zahájilo očkování proti covidu-19 čtvrtou dávkou, tedy druhou posilovací. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek ho doporučuje lidem nad 60 let a rizikovým osobám, a to ještě před podzimem.

Čtvrtá dávka má být minimálně po čtyřech měsísích od třetí

Zájemci se nemusí registrovat a očkovat se mohou v nemocnicích nebo u praktických lékařů. V Praze je na stránkách ministerstva evidováno 40 očkovacích míst. Druhou posilovací dávku mohou dostat všichni nad 18 let, kteří třetí dávku dostali minimálně před čtyřmi měsíci.

„Chci, aby měli k očkování přístup všichni, kteří o něj mají zájem. Především pak silně doporučuji druhou posilovací dávku osobám starším 60 let a rizikovým osobám. Očkování je dobrovolné, proto děkuji všem, kteří jsou zodpovědní a zajdou si před podzimem na další dávku. Našim zdravotníkům, pacientům i celé společnosti to pomůže lépe zvládnout několik následujících měsíců,” řekl v pátek na tiskové konferenci ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09).

Očkování doporučují i vakcinologové

Mezi rizikové počítá například pacienty s poruchou imunity, těžkou cukrovkou nebo po transplantacích. Lidé si mohou vybrat mezi vakcínami Comirnaty (BioNTech/Pfizer) a Spikevax (Moderna).

„Očkování 2. posilovací dávkou spouštíme již zítra. Je to naše nejúčinnější a prověřená zbraň proti zákeřné nemoci, která může být i smrtelná. Nepodceňujte ji a prosím, nechte se očkovat,“ napsal v neděli Válek na Twitteru.

Přeočkování lidem na 60 let, těm s oslabenou imunitou a zdravotníkům už dříve doporučila i Česká vakcinologická společnost České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně.

„Epidemickou situaci v ČR máme pod kontrolou"

Epidemickou situaci v ČR máme pod kontrolou. Monitorujeme ji společně s daty ze zahraničí. Aktuální mutace covid-19 nepůsobí v tuto chvíli zásadní zátěž na nemocnice a zdravotní systém. Počty pacientů na JIP a ECMO jsou stále nízké a nemocnice péči o tyto pacienty zvládají,” informoval na tiskové konferenci náměstek ministra zdravotnictví Josef Pavlovic (Piráti).

Proti covidu je v Česku očkováno asi 64 procent populace, ve věkové skupině nad 65 let pro 90 procent.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky očkování, posilovací dávka, ministerstvo zdravotnictví, covid, ministr zdravotnictví, podzim, Vlastimil Válek, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, pacient, Česko, Praha, TOP 09, Pfizer, BioNTech

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Začíná očkování proti covidu čtvrtou dávkou. Ministr zdravotnictví ho doporučuje stihnout před podzimem  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.