Počasí dnes27 °C, zítra23 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Před 100 lety se narodil technik Jan Vlček, hlavní konstruktér Aera Vodochody

Jan Vlček, který se narodil 10. července 1922, byl v letech 1966 až 1978 hlavním konstruktérem Aera Vodochody. Zabýval se konstrukcí proudových letadel a významně se podílel na vývoji cvičných letounů L-29 Delfín a L-39 Albatros, které ve své době patřily ke světové špičce a díky nimž bylo Aero do roku 1989 největším světovým výrobcem cvičných proudových letounů.

Vlček se od mládí věnoval leteckému modelářství, vystudoval Vyšší státní průmyslovou školu v Moravské Ostravě - Vítkovicích a v roce 1949 dokončil studia na ČVUT. Počátkem 50. let pracoval na návrhu aerodynamických tunelů v Leteckém výzkumném ústavu, podílel se i na přípravě výroby sovětských cvičných letadel Jak-11 v Letu Kunovice.

Spolupracoval na vývoji letounu L-29 Delfín a poté byl hlavním konstruktérem cvičného proudového letounu L-39 Albatros, kterého podle údajů společnosti Aero Vodochody vzniklo na 2800 kusů a během let se stal nejpoužívanějším proudovým letounem na světě.

Vlček se věnoval i pedagogické činnosti, zasloužil se o znovuotevření katedry letectví na ČVUT v Praze, přednášel také na Vojenské akademii Antonína Zápotockého v Brně či na Vysoké vojenské letecké škole v Košicích. Publikoval v časopisech Křídla vlasti a Letecký obzor. Zemřel 4. ledna 1984.

Vlčkův syn Václav sledoval otcovu práci od dětských let. Když pracoval na konstrukci L-29, tak ho ve dvanácti letech posadil do kokpitu prototypu delfína, aby dokázal, že letoun bude bezpečný. "V pokoji měl rýsovací prkno a pracoval i doma. To byl jediný člověk, který neměl ve Vodochodech píchačky, protože chodil do práce ráno v pět a v devět večer domů. Vím, že na tom pracoval dost intenzivně," řekl před lety Václav Vlček.

Hodnocení článku je 92 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Aero

Štítky ČR, letectví, 10. července, Vlček, Aero Vodochody, Jan Vlček, proudový letoun, České vysoké učení technické v Praze, Aircraft Industries, Aero L-29 Delfín, Vítkovice, Moravská Ostrava, Antonín Zápotocký, Václav Vlček

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Před 100 lety se narodil technik Jan Vlček, hlavní konstruktér Aera Vodochody  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.