Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Brno vrátilo na sochu markraběte Jošta ukrajinskou vlajku. Strhneme ji, zuří kritici

Socha moravského markraběte Jošta na Moravském náměstí v Brně změnila vizáž. Štít panovníka pokrývá znovu ukrajinská vlajka. Státní symbol východoevropského státu, jenž čelí ruské agresi, se na atrakci objevil i přes kritiku části veřejnosti. Ta chce žluto-modrý prapor opět strhnout.

Umělecké ztvárnění braniborského kurfiřta v moravské metropoli dlouhodobě přitahuje pozornost veřejnosti. V posledních měsících se ale neřeší vzhled sochy panovníka z rodu Lucemburků, ale barvy jeho štítu, který znovu září ukrajinskými národními barvami. Město tam státní symbol vrátilo i přes kritiku části veřejnosti, jež podnikla proti umístění několik protestních akcí. Vyvrcholení jejich snah nastalo v černu, kdy parta nespokojenců vlajku ze štítu strhla. Nyní se znovu diví, protože modro-žlutý prapor je zpět. 

Umístění symbolu na štít sochy dedikované markraběti Joštovi obvykle předchází žádost, kterou posuzuje Odbor kultury Magistrátu města Brna a následně vedení města Brna. Zásadní podmínkou pro vyhovění žádosti je souhlas autora díla, tedy akademického sochaře Jaroslava Róny,“ vysvětlil Drbně mluvčí brněnské radnice Filip Poňuchálek, podle nějž zbarvení štítů zůstane neměnné přes "hrozby" antivlajkonošů.  „Symbol ukrajinské vlajky, jakožto gesta solidarity s válkou postiženou zemí, není časově omezeno,“ dodal. 

Strhneme to 

Krok brněnského magistrátu zvedl ze židle kritiky, kteří se od čtvrtečního rána, kdy pracovníci vyměnili moravskou orlici za státní symbol východoevropského státu, se zvláště na Facebooku mobilizují k akci. Redakce oslovila jednoho z iniciátorů protestů, aby popsal aktuální náladu v táboře. 

Bylo to pro nás velké překvapení. Situaci řešíme a zvažujeme další kroky. Mohu potvrdit, že v následujících dnech se chystáme znovu vlajku sundat, protože tam podle našeho názoru nepatří. Brno je součástí České republiky, čemuž mají odpovídat i státní symboly,“ popsal jeden z iniciátorů, který se neobává ani možného zákonného postihu. 

O postihu se jedná

Naposledy, kdy protestující parta sundala symbol z obranné zbraně moravského panovníka, se strhl pořádný povyk. Emoce nakonec uklidňovali až strážníci, kteří případ postoupili do správního řízení. Podle informací redakce se událost ještě nevyřešila. Není tak ani jasné, jaký postih úředníci nespokojeným lidem z Brna udělili. „Informace o výsledcích správního řízení nejsou veřejné. Proto se nemůžeme k problematice více vyjadřovat,“ dodal Pavel Šoba, mluvčí Městské policie Brno. 

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Michal Šťastný

Štítky Brno, Ukrajina, Jošt, Vlajka, Jošt Moravský, socha, Moravské náměstí, Lucemburkové, Jaroslav Róna, Česko, Facebook

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Martin Vaněk

A co zákon o vyvěšování vlajek? Nebo je to jen další kus toaletního papíru, se kterým si politici vytřou zadnici, když se jim hodí, aby vlály v ulicích hadry zkorumpovaného fašistického státu, ke kterému má tato zkorumpovaná kolonie s omezenou suverenitou blízko???

Sobota, 9. července 2022, 18:45Odpovědět

Brno vrátilo na sochu markraběte Jošta ukrajinskou vlajku. Strhneme ji, zuří kritici  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.