Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Ministr spravedlnosti dal přezkoumat případ Dušana Dvořáka odsouzeného za pěstování léčebného konopí

Vrchní státní zastupitelství v Olomouci prověřuje na popud ministra spravedlnosti Pavla Blažka případ Dušana Dvořáka z Ospělova na Prostějovsku, který za pěstování léčebného konopí skončil na šest let ve vězení. Ministr spravedlnosti chce Dvořákův případ komplexně přezkoumat.

V případu konopného léčitele nedávno vyšlo najevo, že soudy ignorovaly některé důkazy. Podle rozsudků se u Dvořáka nikdy nenašly léčebné přípravky z konopí, soud mu přitom před časem devět konopných tinktur, které u něho zabavila policie, vrátil.

Ministerstvo spravedlnosti nyní potvrdilo, že se opakovaně zabývá velkým množstvím podnětů Dušana Dvořáka v celkem devíti trestních věcech. Některé z nich předalo Vrchnímu státnímu zastupitelství v Olomouci k prověření.

"Po obdržení stanoviska státního zastupitelství a trestního spisu ministr spravedlnosti podnět komplexně přezkoumá a rozhodne o tom, zda v této trestní věci podá stížnost pro porušení zákona, či zda podnět odloží," sdělil mluvčí ministerstva Vladimír ŘepkaManipulace s důkazy podle něho v podnětu pro porušení zákona obsaženy nejsou. "Přesto však budou předmětem posuzování," prohlásil mluvčí ministerstva. 

Ministr spravedlnosti může k Nejvyššímu soudu podat stížnost pro porušení zákona proti pravomocnému rozhodnutí soudu nebo i státního zástupce, kterým byl porušen zákon nebo které bylo učiněno na podkladě vadného postupu v řízení. 

"Po obdržení stanoviska státního zastupitelství a trestního spisu bude věc přezkoumána ve vztahu ke kompletnímu spisovému materiálu, tedy včetně postupu příslušného státního zastupitelství," dodal mluvčí ministerstva.

Dvořák na své chalupě v Ospělově na Prostějovsku pěstoval konopí pro léčebné účely. Soudy mu nikdy neprokázaly, že by jediný gram marihuany prodal narkomanovi, pěstování konopí je však v tuzemsku svázané přísnými regulemi, které Dvořák nerespektoval, a proto skončil za mřížemi.

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto svoboduprodusana.cz, Michal Šverdík

Štítky Dušan Dvořák, léčitel, konopí, vězení, ministr spravedlnosti, přezkoumání, Prostějov, Státní zastupitelství ČR, Olomouc, Pavel Blažek, okres Prostějov, státní zastupitelství, Ministerstvo spravedlnosti České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ministr spravedlnosti dal přezkoumat případ Dušana Dvořáka odsouzeného za pěstování léčebného konopí  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.