Počasí dnes25 °C, zítra26 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Nový parkovací dům bude v Budějcích nejdříve na konci příštího léta

Příspěvek na sociálních sítích sice láká, že by řidiči v Českých Budějovicích mohli využít nový parkovací dům na jaře příštího roku, ale k tomu s největší pravděpodobností nedojde. Pokud nenastanou komplikace, mohlo by se u Sportovní haly stavět po létě. Hotovo pak bude za 12 až 18 měsíců.

Parkovací dům bude stát u Sportovní haly pár kroků od historického centra. O plánech informovalo město 7. června na svém facebookovém profilu. Podle příspěvku tam bude 495 míst. „Řidiči by mohli nový objekt využívat od jara roku 2023 a režim provozu je plánován v režimu P+G, tedy pro dlouhodobá stání, podobně jako na záchytném parkovišti Jírovcova,“ píše se ve vyjádření. 

Jenže práce zatím neodstartovaly. Náměstek primátora Petr Holický (ANO) minulý týden řekl novinářům, že se finalizuje dokumentace pro stavební povolení, které by město mohlo mít do konce léta. Poté se může začít stavět. „Následná výstavba je otázkou 12 až 18 měsíců. Zatím jsme v souladu s harmonogramem,“ řekl Holický. 

Podle webu města už je podepsaná smlouva s vítěznou společností Hochtief CZ - APP-Projekt. Při metodě Design&Build má vítěz připravit projekt a následně objekt postavit. Akce vyjde na více než 124 milionů korun. Minulý týden radní řešili vícepráce v projektu, protože se v ploše pod stávajícím parkovištěm objevil nevhodný materiál. Pokud výstavba začne na sklonku léta, bude hotovo nejdříve za rok. 

Majitelé parkovacích domů poskytnou městu data

Holický zároveň informoval, že budou auta vymístěna na protější stranu silnice v úseku mezi Kauflandem a Husovo třídou. Přesunutí kamionů, které tam nyní stojí, vedení města podle Holického zatím neřešilo. Obyvatele se podle něj informace včas dozvědí. 

„My si nejsme jistí, zda projekt přinese takový počet míst, jaký je v tuto chvíli potřeba. Zároveň se měl parkovací dům postavit mnohem dříve, vedení města to teď dohání na poslední chvíli. Kdyby se to udělalo před čtyřmi roky, bylo by to rychlejší a levnější,“ řekl redakci opoziční zastupitel Petr Maroš (ODS).

Radní minulý týden řešili ještě jeden bod, který se týká parkování. Město se dohodlo na spolupráci se soukromými majiteli parkovacích domů obchodních domů Mercury a IGY a tomu, který stojí naproti zimnímu stadionu. „Dohoda spočívá v tom, že budou městu poskytovat data o obsazenosti parkovišť, abychom je mohli skrze své systémy prezentovat na proměnlivých dopravních značkách,“ vysvětlil Holický.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky České Budějovice, doprava, parkování, město, parkovací dům, léto, projekt, ANO 2011, ODS, Kaufland, Hochtief

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nový parkovací dům bude v Budějcích nejdříve na konci příštího léta  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.