Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Vlasy se rozhodla ostříhat po osmnácti letech. Darovala je na dobrou věc

Osmnáct let si vlasy téměř nestříhala. Každý rok je zkrátila jen o pár centimetrů. Délkou dosahovaly až pod kolena. Tento týden se ale rozhodla Andrea Krebsová pro razantní změnu. V Učňovském kadeřnictví v Jeronýmově ulici se nechala ostříhat a vlasy věnovala na dobrou věc Nadačnímu fondu Daruj vlasy.

„Těch důvodů k ostříhání bylo asi víc. Jedním z nich byly bojové sporty, kterým se věnuji. Dřív jsem mohla mít copánek, ale teď, s touhle délkou, už to mohlo být nebezpečné, protože mi na vlasy během závodů mohl někdo stoupnout nebo je zalehnout. Nosila jsem to tedy v drdolu, a to mělo v některých soutěžích určitá pravidla. To byl tedy jeden důvod. Další je to, že mi letos v dubnu bylo 18 a říkala jsem si, že to bude takový hezký milník,“ popisuje Andrea Krebsová svůj příběh.

I přesto, že už je plnoletá, stříhání probrala se svojí maminkou, která se jí o vlasy dlouhé roky starala. „Byla jsem ráda, že mě mamka v mém rozhodnutí podpořila,“ usmívá se osmnáctiletá dívka.

Podle svých slov vždycky věděla, že vlasy věnuje na dobrou věc. „Nikdy jsem neplánovala je třeba prodat. Vyhodit je by mi bylo líto. Už i v okolí jsem se setkala s tím, že lidé věnovali vlasy na paruky pro nemocné, a tak jsem se rozhodla jít stejnou cestou. Přijde mi fajn, že to může někomu pomoct,“ vysvětluje.

Na stříhání přišla Andrea Krebsová do kadeřnictví v Jeronýmově ulici, kde stříhají převážně učni ze Střední školy Jeronýmova. Zároveň tady pracují s vlasy, které se darují na dobrou věc. Andrey se hned na začátku ujala Michaela Rybáková, která je v kadeřnictví mistrovou. Se stříháním vlasů, které jdou na výrobu paruk nebo příčesků, už má bohaté zkušenosti. „Lidé chodí vlasy darovat poměrně hodně. Chodí se i děti nebo pánové. Musím ale přiznat, že takhle dlouhé jsme tu ale ještě neměli,“ usmívá se.

K darování nejsou podle Rybákové vhodné každé vlasy. Úplně nejzásadnější je jejich délka. „Vždy musí mít minimálně 35 centimetrů. Vlasy by taky neměly být barvené nebo nějak upravované,“ vysvětluje mistrová. Kadeřnictví už sedm let spolupracuje s Nadačním fondem Daruj vlasy, které pomáhá onkologicky nemocným pacientkám, které kompletně přišly o vlasy vlivem vedlejších účinků léčby.

Každý model dostane před stříháním smlouvu a následně certifikát včetně fotografie člověka, kterému pomohl. Po ostříhání se vlasy posílají na zpracování. Dostřih a úpravu vlasů mají dárci zdarma.

A jak se Andrea těšila na krátké vlasy? „Určitě jsem se těšila. Myslím si, že mi to bude určitě nějakou dobu chybět, ale věřím, že to bude spíš úleva. Bude víc možností, jak s vlasy pracovat, a myslím, že se mi bude třeba i lépe spát,“ uzavírá osmnáctiletá dívka.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Elmira Talířová

Štítky Andrea Krebsová, kadeřnictví, stříhání vlasů, Nadační fond Daruj vlasy, nadační fond

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vlasy se rozhodla ostříhat po osmnácti letech. Darovala je na dobrou věc  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.