Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Hlasy veřejnosti pošlou do finále soutěže E.ON Energy Globe nejúspornější projekt

PR článek

Více než 150 ekologických a udržitelných projektů se přihlásilo do letošního ročníku tuzemské prestižní ekologické ceny E.ON Energy Globe. Odborná porota vybrala během dubna pět finalistů, které představí ve druhé polovině července. Poslední projekt vyšle do souboje o celkové vítězství poprvé v historii soutěže veřejnost, jež udělí divokou kartu jednomu z šesti uchazečů, které do souboje nominovali porotci a které spojuje téma energetických úspor. Hlasování o divoké kartě poběží až do 30. června na webu www.energyglobe.cz.

Už čtrnáct let hledá prestižní ocenění v oblasti ekologie E.ON Energy Globe nejlepší tuzemské nápady. V letošním roce mění oproti letem předcházejícím formát. Odborná porota vybírá pět nejlepších nápadů, šestého finalistu určí hlasy veřejnosti, která má na výběr ze šesti kandidátů. Finálové projekty letos nebudou rozdělené do kategorií, ale veřejnost určí rovnou celkového vítěze a další v pořadí. Kompletní šestice finalistů bude známá na konci července. Veřejnost pak až do konce září může vybírat celkového vítěze, jenž bude vyhlášen v říjnu. Slavnostní vyhlášení uvidí diváci opět v České televizi.

„Úspory energií, jsou v současné době rostoucích cen velmi důležitým tématem. V E.ONu si to plně uvědomujeme a snažíme se pomoci i našim zákazníkům a ukázat jim, na čem všem se dá ušetřit. Velmi mě těší, kolik skvělých nápadů na energetické úspory se v letošním roce do soutěže E.ON Energy Globe přihlásilo. Bylo velmi obtížné vybrat ty nejlepší, proto jsme se rozhodli, že letos poprvé zapojíme při výběru finalistů nejen porotu, ale i veřejnost, která na tzv. divokou kartu vybere ze šesti projektů jeden, který postoupí do velkého finále. Všechny projekty soupeřící o divokou kartu spojuje právě téma úspor energií,“ vysvětluje Claudia Viohl, generální ředitelka společnosti E.ON v České republice.

Koho může veřejnost poslat do finále?

O přízeň veřejnosti se bude ucházet Sklárna Janštejn, která vyrábí sklo z odpadních barevných střepů. Nejen že snižuje produkci odpadu, ale výroba nových materiálů z recyklovaných odpadů je energeticky mnohem méně náročná.

Druhým uchazečem o finále je projekt Energetického managementu městských budov v Praze. Jde o unikátní systém sběru a využití energetických dat zhruba dvou desítek městských budov, na jejichž základě šetří městské budovy v Praze více než 13 procent energií.

Do finále by se mohla dostat i společnost Wienerberger, která vyrábí speciální fotovoltaickou střešní krytinu. Ta obsahuje malé fotovoltaické moduly, které jsou integrované mezi běžnou krytinou střechy. Tohle inovativní řešení solární výroby se jednoduše instaluje, odpadá montáž konstrukcí panelů a je tak vhodné na nové i starší historické objekty.

Zaujmout hlasující bude chtít také citlivá rekonstrukce kulturního domu v Klášterci nad Ohří. Místo demolice budovy tak došlo k obnově staré budovy za využití moderních technologií a to tak, že se dům podařilo zrekonstruovat v pasivním standardu. Součástí domu je fotovoltaická elektrárna i vlastní vodní hospodářství.

Pátým adeptem posledního volného finálového místa je Refsite – portál, který sdílí zkušenosti s energeticky úspornými technologiemi. Jedná se o prvního českého rádce a pomocníka při výběru firmy dle referencí a hodnocení, které portál také průběžně ověřuje a aktualizuje a pomáhá tak široké veřejnosti s lepší orientací v energeticky úsporných technologiích.

Posledním uchazečem o finálové místo je projekt zdravé mateřské školy v Praze. Mateřská škola v městské části Praha 4 jim poskytuje díky moderním technologiím zdravé a moderní zázemí, v němž najdou dostatek sluníčka i zdravý vzduch. Součástí budovy jsou i úsporné technologie – větrací systém s rekuperací tepla a zelená střecha.

Projekty propaguje Emma Smetana

Stejně jako v loňském roce má i v tom letošním každý finálový projekt svého ambasadora z řad známých osobností. Finalistu, který dostane divokou kartu, bude provázet soutěží moderátorka a zpěvačka Emma Smetana, která se zapojí už do tohoto hlasování a bude představovat všechny adepty na poslední volnou finálovou pozici prostřednictvím svých sociálních sítí.

„Hlasování o divokou kartu je letos novinka. Potrvá až do 30. června a hlas může každý poslat přes webové stránky soutěže. Projekt, který získá nejvíce hlasů, pak doplní zbylých pět finalistů, které vybrala odborná porota. Zkrátka nepřijdou ani hlasující. Vylosovaní hlasující získají 10 balíčků od společností Sonnentor a Amazinc!, každý v hodnotě 2 500 korun a hlavní cenou bude víkendový pobyt v hotelu a vinařství Galant v Mikulově v hodnotě 10 tisíc korun,“ dodává Vladimíra Gláserová, koordinátorka  soutěže. Sonnentor (výrobce čajů a koření), Amazinc! (výrobce moderní opalovací kosmetiky) i Vinařství Galant v minulosti prošly touto ekologickou soutěží – je tedy vidět, že účast v soutěži není jednorázovou záležitostí, ale že E.ON s projekty spolupracuje dlouhodobě

Hlasovat mohou lidé na webu soutěže E.ON Energy Globe - soutěž | E.ON (eon.cz), kde najdou také podrobné popisy jednotlivých projektů.

Ohodnoť článek

Štítky E.ON, Energy Globe, finále, projekt, soutěž, Praha, Emma Smetana, Česká televize, Wienerberger, Sonnentor

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hlasy veřejnosti pošlou do finále soutěže E.ON Energy Globe nejúspornější projekt  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.