Počasí dnes22 °C, zítra19 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

Brňané zaútočili na sochu Jošta. Strhli mu ukrajinskou vlajku

Ukrajinský státní symbol vyvěšený na soše Jošta v centru Brna je pro některé kolemjdoucí trnem v oku. Když se žluto-modrá barva na uměleckém díle objevila na podporu napadené zemi, skupina vlastenců se ji nejdřív pokusila přelepit českou trikolórou. Nyní dvojice mužů strhla vlajku ze štítu úplně.

Brněnští strážníci řešili spor kvůli ukrajinské vlajce na jezdecké soše na Moravském náměstí. Při pravidelné kontrole si hlídka všimla dvou padesátníků, kteří se rozhodli žluto-modrý státní symbol odstranit pryč. Kopí známého brněnského díla navíc muži ozdobili českou trikolórou.

Jeden z nich vyšplhal po žebříku nahoru a podle pokynů druhé přítomné osoby vlajku stahoval dolů, což se mu nakonec také podařilo,“ uvedl pro Drbnu mluvčí Městské policie Brno Jakub Ghanem.

Poté co hlídka dvojici oslovila, zjistila, že jsou na strženém potahu poškozená stahovací oka a guma. Konečnou škodu ale zatím podle Ghanema nelze říct. „Čekáme na vyjádření, zdali nedošlo k poškození i na samotném uměleckém kousku. Ve večerních hodinách, kdy k incidentu došlo, to nikdo ze správců nebyl schopný potvrdit,“ dodal. Případ strážníci předali do správního řízení.

Dubnová nostalgie

Podobnou situaci řešila městská policie v Brně už před dvěma měsíci. Parta, která se ale tehdy rozhodla proti symbolické podpoře Ukrajiny zakročit, byla mírnější a českou vlajku na tu žluto-modrou jenom nalepila. Jeden z iniciátorů čin tehdy odůvodnil tím, že Brno patří České republice a Jošt byl Čech, nikoliv Ukrajinec. 

„Nelíbí se nám, že po celém Brně vlají především ukrajinské vlajky a lidé poškozují dokonce i památky na úkor dění na Ukrajině, například přestříkání památníku Rudoarmějce srdcem v barvách Ukrajiny,“ sdělil a zároveň uvedl, že součásný konflikt na Ukrajině odsuzuje. 

Hodnocení článku je 82 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Michal Šťastný

Štítky Brno, MP Brno, Ukrajina, strážníci, Jošt, socha, vlajka, Moravské náměstí, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Milan Grégr

Nepište prosím skupinka "vlastenců", ale raději pomatených idiotů.

Pondělí, 13. června 2022, 18:11Odpovědět

Martin Vaněk

Paní autorko, zamyslete se příště nad tím, co píšete... 1) Brňané "neútočili" na sochu, ale strhli z ní ten hadr, což ovšem není útok, ale spíše obrana nejen sochy... 2) Nestrhli "mu" vlajku, jelikož tam neptařila, takže logicky byste měla spíše napsat, že z něj sundali vlajku. Také jsem se nikde nedočetl, proč policie neřešila vandaly, kteří ten ukrajinský hadr na sochu pověsili, ale řeší jen ty, co ho sundali. Neučili vás na fakultě objektivitě a vyváženosti...?

Pondělí, 13. června 2022, 07:37Odpovědět

Brňané zaútočili na sochu Jošta. Strhli mu ukrajinskou vlajku  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.