Počasí dnes15 °C, zítra20 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Do Česka příští týden přijede maďarská prezidentka Nováková

Českou republiku příští týden navštíví nová maďarská prezidentka Katalin Nováková. V úterý ji na Pražském hradě přijme prezident Miloš Zeman, jednat by měla také s premiérem Petrem Fialou (ODS). Novinářům to řekl ředitel zahraničního odboru prezidentské kanceláře Rudolf Jindrák. Česká republika bude třetí zemí, kterou Nováková ve své funkci navštíví.

Novákovou zvolil maďarský parlament jako první ženu do funkce prezidentky 10. března, funkce se ujala 10. května. Má pověst věrné přívrženkyně premiéra Viktora Orbána. Ve funkci nahradila Jánose Ádera.

Na první pracovní cestu Nováková odletěla do Polska, druhou navštívenou zemí by se mělo stát Německo. Následovat bude cesta do Prahy, kam přiletí v úterý ráno. Na Pražském hradě, kam dorazí i se svým manželem, se dočká přijetí s vojenskými poctami. Následovat bude jednání se Zemanem i v rámci národních delegací, setkání s médii a oběd pořádaný asi pro osm desítek hostů, kteří mají s Maďarskem blízké vztahy.

Se Zemanem může Nováková probrat například otázky spojené s visegrádskou čtyřkou, kam kromě ČR a Maďarska patří ještě Slovensko a Polsko. Pozice Maďarska je v ní v současné době oslabena kvůli postoji Orbána k ruské agresi na Ukrajině a s ní spojenými sankcemi proti Rusku nebo maďarské pomoci Ukrajině. Nováková invazi během své slavnostní inaugurace odsoudila.

S válkou na Ukrajině a sankcemi proti Rusku souvisí i možné téma rozhovoru Zemana s Novákovou, a to otázka výstavby nové jaderné elektrárny Paks, kterou měla původně vybudovat ruská státní firma Rosatom. Kvůli sankcím je ale tento projekt ohrožen. Zeman Paks v minulosti navštívil. Dalším tématem by mohla být ekonomická spolupráce Česka a Maďarska.

S Fialou by se měla Nováková setkat ve středu ráno. Prezidentské návštěvy mají zpravidla ve svém programu i setkání s předsedy obou komor Parlamentu. Nováková se s nimi ale nesejde. Předseda Senátu Miloš Vystrčil bude na návštěvě Spojených států, a předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová podle svého mluvčího Martina Churavého pojede na dlouho plánovanou cestu do Švýcarska.

Nováková má v programu například návštěvu Ústavu pro péči o matku a dítě v pražském Podolí nebo maďarského kulturního centra, uctí také památku Jánose Esterházyho, nejednoznačně hodnoceného maďarského šlechtice a československého politika, který zemřel v roce 1957 ve věznici Mírov.

V Maďarsku plní hlava státu převážně ceremoniální roli. Podle ústavy ztělesňuje jednotu národa, chrání demokratické fungování státu a je vrchním velitelem ozbrojených sil. Volí se na pětileté období.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Twitter.com/Katalin Nováková

Štítky ČR, Maďarsko, Zeman, diplomacie, Katalin Nováková, Česko, Miloš Zeman, Petr Fiala, Rudolf Jindrák, Pražský hrad, ODS, Viktor Orbán, Parlament České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do Česka příští týden přijede maďarská prezidentka Nováková  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.