Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Pracovní úřad v Brně praská s novým měsícem ve švech. Fronty jsou i před bankou

Brněnský úřad práce je se začátkem nového měsíce doslova pod palbou návštěvníků. Dnes zamířilo k budově pracáku stovky lidí, kteří stojí dlouhé fronty. Úředníci zvládají obrovský zájem žadatelů o sociální dávky pouze za pomoci policistů a strážníků.

Jako ve včelím úle to hučí dnes ráno krátce před osmou hodinou před brněnským pracákem v Křenové ulici. Před objektem se tlačí zhruba tři stovky lidí, již vyčkávají na otevření přepážek. S napětím, rozpaky i určitou dávkou bezradnosti pozorují celou situaci pracovníci úřadu, kteří se před začátkem šichty shlukují na cigaretě před budovu úřadu. Na zvýšený zájem o dávky v prvních dnech v měsíci jsou zvyklí, v posledních dnech se ale nezastaví. Kromě českých žadatelů přibyli také Ukrajinci prchající před válkou, mezi nimiž nechybí ani početná skupinka Romů využívajících mnohdy i maďarské občanství.

Na tohle se vážně nedá zvyknout. Ještě, že je čtvrtek a máme jen do jedenácti. Včera to bylo ještě horší. Hodně lidé jsme vůbec nestihli odbavit,“ popisuje jedna z pracovnic úřadu, jež zrovna zhluboka vydechuje cigaretový kouř ještě před začátkem pracovní doby. 

Davy míří do budovy Úřadu práce v Brně 

Osmá právě odbila 

S blížící se osmou hodinou atmosféra před úřadem houstne. Lidé, kteří dorazili často i s batolaty či malými dětmi, se ve frontě postrkávají a hledají nejvýhodnější pozici, ze které vstoupí do prostor veřejné správy. S odbitím osmé se pak lidé nahrnou do objektu. Dav sice vyzývají hlídky policistů či strážníků, aby vstupoval postupně. Marně. 

S Policií ČR se jedná o dlouhodobou spolupráci, jejímž cílem je jednak zajištění bezpečnosti, ale také snaha o eliminaci počtu lidí ve frontách a samozřejmě co nejrychlejší odbavení. Jde tedy především o organizační důvody,“ vysvětluje mluvčí Úřadu práce Kateřina Beránková

Největší problémy hlásí úřad zvláště se začátkem měsíce, kdy je možné žádat o humanitární dávku. Přitom podle Beránkové lidé na úřad vůbec nemusí osobně. Stačí si o příspěvek požádat elektronicky, například Mobilního klíče eGovernmentu. Situaci úředníkům ztěžuje i fakt, že se mnozí žadatelé do Brna po měsíci znovu vrací, jak upozornil například jihomoravský hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL) či ředitel jihomoravských policistů Leoš Tržil, za jejichž přítomnosti se včera začalo stavět u Masarykova okruhu stanové městečko pro uprchlíky. Právě tam mají také nově příchozí Romové, kteří neodmítli ubytování, dočasně nocovat. 

Posilují hlídky u nádraží i banky

Kvůli příjezdu běženců jsou v pozoru také strážníci. Městská policie posiluje například počet hlídek u hlavního nádraží, kde dlouhodobě táboří ukrajinští Romové přímo na trávníku u zastávek hromadné dopravy. Jejich počet navíc v posledních dnech vzrostl. Nejen tam ale asistují hlídky. Pod jejich drobnohledem je také banka České spořitelny v Křenové ulici, kde si zájemci zřizují bankovní účty, kvůli čemuž se tvoří před pobočkou už od rána dlouhé fronty. „Situaci pravidelně monitorujeme. Zatím nedochází k žádným větším konfliktním situacím,“ říká Markéta Skřivánková, mluvčí Městské policie Brno.

Před pobočkou České spořitelny v Brně se tvořily fronty už hodinu před otevřením 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Michal Šťastný

Štítky Brno, Ukrajina, Pracák, Fronty, banka, Dávky, Úřad práce České republiky, Romové, Kateřina Beránková, Česká spořitelna, Jan Grolich, KDU-ČSL, Policie České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pracovní úřad v Brně praská s novým měsícem ve švech. Fronty jsou i před bankou  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.