Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Olomoučan putuje pěšky do Íránu. Zároveň pořádá sbírku na dětský domov

Olomoučan Lukáš Hajduk vyrazil na začátku dubna na půlroční pěší cestu do Íránu. Zatím má v nohách asi patnáct set kilometrů, prošel Slovensko, Maďarsko, Srbsko a část Bulharska. Své cestě chce dát i dobročinný rozměr, a pořádá proto sbírku pro olomoucký dětský domov, který potřebuje nové vybavení kuchyní.

"Írán je už několik let mým velkým snem, je to v podstatě starobylá Persie, kolébka civilizace se spoustou památek, úžasnými lidmi, kteří jsou údajně nejpřívětivější a nejpohostinnější na světě. A íránské hory? Ty jsou prostě bomba v čele s fascinující vyhaslou sopkou Damávand. To je další důvod, proč Írán navštívit," vysvětluje své rozhodnutí Lukáš Hajduk.

Na zhruba půlroční cestu se vydal 1. dubna a jde přes různé hory a pohoří až do Íránu. "Prvotní myšlenka na tuto cestu proběhla loni v září. Přípravy nebyly kromě plánování trasy nijak velké, protože trekuju prakticky každý víkend, takže jsem jen dokoupil pár kousků do výbavy a mohl vyrazit," svěřuje se muž.

Zatím má v nohách asi 1500 kilometrů, prošel Slovensko, Maďarsko, Srbsko a část Bulharska. Plánovaná trasa vede dál přes Turecko, Gruzii a Arménii až do Íránu. "Už jsem poznal spoustu úžasných lidí a prožil spoustu příběhů, ale věřím, že to nejlepší mě teprve čeká," říká.

Aby se dostal na íránské hranice, bude muset ujít zhruba ještě dalších 1500 kilometrů. "A proč to vlastně dělám? No, v posledních pár letech se mi úplně nedařilo ve vztazích a v práci jsem docela vyhořel, takže jsem potřeboval do života nový impuls, od všeho vypadnout, získat odstup, vyčistit si hlavu a promyslet, jak dál," popisuje muž.

Sám říká, že cestu podniká z ryze sobeckých důvodů. "Proto jsem tomu chtěl dát i dobročinný rozměr a domluvil jsme se na spolupráci s dětským domovem v Olomouci, který potřebuje po dvou desítkách let vyměnit šest kuchyňských linek včetně spotřebičů, což stojí nemalé peníze. Na portálu Donio nyní běží až do konce září veřejná sbírka," vyzval Hajduk.

Kuchyňské linky jsou v takzvaných rodinných jednotkách, které skupinkám šesti až osmi dětí nahrazuje opravdovou rodinu. Děti tu mají své strejdy a tety, kteří svým způsobem fungují jako rodiče. Každá z rodinných jednotek má svou domácnost s kuchyní.

Cena za výměnu jedné linky je 70 tisíc korun, pokud se vybere více, peníze půjdou na nákup kuchyňských spotřebičů, ledniček, sporáků, mikrovlnek nebo myček.

"Pan Hajduk se na nás obrátil a my jsme samozřejmě souhlasili, protože peníze na výměnu kuchyňských linek potřebujeme," ocenil nápad ředitel Dětského domova Šance Olomouc Dalibor Křepský.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Archiv Lukáše Hajduka, donio.cz

Štítky pochod, Írán, sbírka, dětský domov, kuchyňka, Šance, Olomouc, Bulharsko, Maďarsko, Srbsko, Slovensko, peníze, kuchyňská linka, Damávand

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Olomoučan putuje pěšky do Íránu. Zároveň pořádá sbírku na dětský domov  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.