Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Páteční větrnou smršť označili meteorologové za slabé derecho, nejsilněji udeřilo na Plzeňsku

Silnou bouřku, která se v pátek večer prohnala republikou, označil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) za slabé derecho. Jedná se o jev, kdy větrná bouře způsobuje škody a velmi rychle postupuje v pásu o délce minimálně 400 kilometrů. Odborníci se opírají také o data ze stanice Plzeň-Mikulka, kde vítr dosahoval rychlosti 125 kilometrů v hodině. Derecho můžeme v ČR pozorovat zhruba dvakrát do roka.

„Jelikož jde o větrnou událost spojenou s jedním rychle postupujícím bouřkovým systémem, kdy ucelený pás nárazů větru alespoň 25 metrů za sekundu nebo škod větrem s přehledem dosáhl délky přes 400 kilometrů (u změřených nárazů 545 km a u škod větrem 630 km), můžeme hovořit o jevu zvaném derecho. Z prozatímních dat můžeme zatím potvrdit, že šlo přinejmenším o slabé derecho,“ vysvětluje ČHMÚ na svých sociálních sítích.

Pokud se kromě plzeňského měření podaří odborníkům potvrdit škody, které by ukazovaly na silné nárazy větru i v jiných regionech, mohli by jev překlasifikovat na středně slabé derecho. Situaci pečlivě sledovali milovníci bouřek, jejichž dechberoucí fotografie zaplnily sociální sítě. Monitoringu se věnovali samozřejmě také meteorologové, kteří po celý večer popisovali a vysvětlovali danou situaci.

„Zmíněný bouřkový systém z pohledu meteorologických radarů vykazoval charakteristiky takzvaného bow echa. Jde o bouřkový systém uspořádaný do pásu, který je prohnutý dopředu ve směru postupu. V rámci tohoto bow echa se navíc vyskytlo ještě lokální ostřejší vyboulení před zbytek bouře, někdy označované v zahraniční literatuře jako spearhead echo. To je často spojeno s výskytem downburstů, které mohou lokálně vést až k extrémně silným nárazům větru přesahujícím i 140 kilometrů v hodině,“ informovali meteorologové.

Pozor na procházku v městských lesích

„Páteční bouře s poryvy větru úřadovaly také v našich městských lesích. Prosíme, než budou poškozené stromy z lesa odstraněny, měli byste se lokalitám s vývraty vyhnout a pohybovat se pouze po cestách, nikoli v porostu. Nebezpečí pádu stromů totiž hrozí ještě minimálně týden po větrné kalamitě, kdy mohou spadnout stromy, které vítr jen naklonil. Při pohybu v lese byste měli být obezřetní a za silného větru raději do lesa vůbec nechodit," varuje plzeňská radnice. 


Situace u Ostende, foto: Magistrát města Plzně

Lidé by měli být opatrní také v městských parcích. „Obezřetnost a ohleduplnost je rozhodně na místě. Doporučujeme pro vycházky volit spíše otevřené plochy. Ve všech parcích ze vzrostlých dřevin padaly větší či menší větve. Největší škody byly zaznamenány v parku a lesoparku Homolka, kde k zemi padly čtyři stromy, další dřeviny se vyvrátily a zlámaly v Borském parku, v Lochotínském parku, v parku u Košuteckého jezírka. Poměrně mladý jírovec se vylomil před kostelem u Bolevecké návsi. Některé parkové plochy, například Lobezský park či park v Potoční na Doubravce, se naopak obešly bez výraznějších škod," doplnila Lucie Davídková, vedoucí oddělení městské zeleně Odboru životního prostředí Magistrátu města Plzně. 

„Odstraňování větrem poškozených stromů bude trvat nejméně měsíc. Páteční vichr byl silnější než ten únorový, který v lesích pokácel asi osm tisíc stromů, většinou jehličnanů. Na rozdíl od toho únorového se v pátek vítr opíral více do listnáčů. Větrem poškozené stromy musíme co nejdříve odklidit. Začínáme s těmi, které padaly na cesty a v okolí budov a jsou vyvrácené nebo zlomené. Stromy ležící na zemi odstraňujeme jako poslední.“ uvedl Richard Havelka ze Správy veřejného statku města Plzně.

Bouřky zasáhly Česko v pátek večer a v noci na sobotu. Tisíce domácností zůstaly bez elektrického proudu. Hasiči vyjížděli ke stovkám případů, nejčastěji se jednalo o popadané stromy nebo stržené vedení. Silný vítr zastavil také provoz na železnici.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Ľubomír Kulman

Štítky bouře, ČHMÚ, počasí, echo bow, derecho, meteorologický jev, bouřka, Český hydrometeorologický ústav, strom, les, Plzeňský kraj, Česko, Plzeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Páteční větrnou smršť označili meteorologové za slabé derecho, nejsilněji udeřilo na Plzeňsku  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.